Последни новини
Home / Законът / Гешев нареди проверки за съхранението на боклуци в стари мини

Гешев нареди проверки за съхранението на боклуци в стари мини

Defakto.bg

Зам.- министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия, съобщи прокуратурата.

След като възложи на ДАНС и МВР да извършат проверка на състоянието на големите язовири и способността им да осигуряват вода за питейни нужди,  в късния следобед прокуратурата съобщи, че главният прокурор Иван Гешев е разширил задачата.  Той е разпоредил на ДАНС и МВР да проверят как се спазват  условията на  Закона за управление на отпадъците,  Закона за опазване на околната среда и подзаконовите нормативни за съхранението на отпадъци в зоните на всички мини извън експлоатация на територията на Република България.

„В хода на проверката следва да се установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на Република България, както и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз“, пише в съобщението на прокуратурата.

Проверката обхваща и как  компетентните контролни органи са си вършили работата.

При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер, главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.

Минути след оповестяване на разпоредената проверка по съхранение на отпадъците, пристигна ново съобщение от държавното обвинение.

В него се казва, че  с решение № УО-110/06.12.2019 г. на компетентен орган – оправомощен заместник-министър на околната среда и водите е дадено съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия. Името не се съобщава, но  ресорът е в компетенциите на зам. министър Николай Кънчев.

И още:

В хода на извършените процесуални действия на площадка в гр. Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях – в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

В съответствие с реда установен в Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен, главният прокурор сезира министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.