Последни новини
Home / Законът / Ирен Савова: Благодаря на всички колеги от адвокатурата за реакциите им, защо прокуратурата не вземе малко пример от тях?

Ирен Савова: Благодаря на всички колеги от адвокатурата за реакциите им, защо прокуратурата не вземе малко пример от тях?

Defakto.bg

Палежът на къщата в Ихтиман е умишлен, „извършителят“ е заснеман от камери и друг път

Не една, две туби със запалително вещество са намерени на покрива, от който е лумнал пожарът в къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман. Това съобщи известната юристка пред бТВ. Което допълнително потвърждава, че е налице умишлен палеж.

Както Де факто писа, вчера призори съседи са сигнализирали за хора на покрива в родната къща на адвокатката. Той е изгорял, има поражения по втория етаж.  Районната прокуратура в Ихтиман образува дело за станалото.

Един от „неизвестните“ извършители, слагали „бръмбарите“

По този повод днес Ирен Савова напомни за друг „инцидент“ с нея от миналото лято – сложените проследяващи устройства по автомобилите, ползвани от нейната кантора и заснетите от камери лица на извършителите, които обаче до днес са останали „неизвестни“. Прегледът на камерите около дома в Ихтиман показа, че е налице голяма прилика – между младежа, който се качва на покрива и онзи, който слага „бръмбара“ на колите, категорична бе адвокат Савова.

Вчерашният палеж на родната къща на юристката бе последван от гневни реакции на Висшия адвокатски съвет, на Софийската адвокатска колегия, на Българския хелзинкски комитет.  Защитниците бяха категорични в настояването си за бързи действия на прокуратурата и МВР за откриване на извършителите, определиха като недопустимо в 21 век в ЕС държавата да стои безучастна, когато един адвокат е преследван и заплашван заради работата си. В отворено писмо до главния прокурор директорът на правната програма на БХК адвокат Адела Качаунова заявява : „Заплахите и намесата в личното пространство на адв. Савова имат системен характер, а някои деяния е вероятно да разкрият признаци на престъпления от общ характер.  Тя призовава главния прокурор   – „да извършите срочно проверка по всички преписки, отнасящи се до гореописаните случаи („инцидентите“ със Савова – б.р. ), да предприемете други действия, които считате за необходими, както и да разпоредите образуваното досъдебно производство за следенето на адв. Савова и евентуално други образувани такива производства да бъдат взети на специален надзор“.

 Интензитетът на тази намеса с времето ескалира, а това е особено притеснително както относно запазване живота и здравето на адв. Савова, така и относно упражняваната от нея адвокатска професия. Данните сочат, че намесите са във връзка с професията ѝ.
Предвид изключително значимата роля на адвокатите в защитата на правата на гражданите и въобще важната роля на адвокатската професия в обществото, незабавната и ефективна реакция на заплахите за сигурността и независимостта на адвокатите, както и за способността им да изпълняват ефективно професионалните си задължения, е императивно необходима.
Валя Гигова

Днес в студиото на бТВ заедно с Ирен Савова бе и Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет.

„За мен по-важното е какво правят институциите и защо допускат да се случват поредица от събития на адвокати, които при изпълнение на професионалните си задължения търпят толкова страдания и нищо не се случва?!  Защо прокуратурата бездейства по онова, което става с техни колеги от другата страна на банката? Няма как да кажа и не е моя работа да казвам дали считам, че всичко станало е свързано с някое конкретно дело, по което се явявам. Прокуратурата със съдействието на полицията и следствените органи трябва да издирят извършителя“, категорична бе Ирен Савова.

Валя Гигова заяви: „Посегателството върху един адвокат е посегателство срещу цялата адвокатура. Един страхлив, уплашен адвокат няма как да защити и да гарантира правата на гражданите.

Ако бъдат открити бързо и установени кои са лицата, осъществили едно или друго деяние спрямо адвокат, защитниците няма да бъдат застрашени. Когато браниш права, е голям рискът да те идентифицират с клиента. Адвокатът не е идентичен с клиента, това, че защитаваш обвинен в престъпление, не те прави престъпник!“

По ирония на съдбата, Савова и Гигова са противници по едно от известните дела – за т.нар. царски имоти, в които Ирен Савова защитава държавата, а Валя Гигова – сестрата на Симеон Сакскобургготски Мария-Луиза.

По този повод адвокат Савова обяви: „Не само, че всичко удря в стена, появяват се доста обидни актове на прокуратурата. За разлепването на некролозите ми приживе тя смята, че това е обида и ме посъветва по граждански ред да си търся правата. Всеки юрист знае, че това няма как да стане без да знаеш трите имена и ЕГН на човека. Това бездействие не говори добре за нашата държава.

Много благодаря на колегата Гигова, че е тук – известно е, че сме противници по най-тежките дела, но това не ни пречи заедно да искаме адвокатурата да заема своето достойно място. Защо прокуратурата не вземе малко пример и да е по същия начин колегиална и етична?“

Пред Де факто Ирен Савова добави: „Благодаря на всички колеги, които реагираха – от ВАдС, от САК, от ФОБА, от ОСА, от БХК. Само заедно можем да отстояваме честта и достойнството на адвокатската професия и да защитаваме гражданите“.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.