Последни новини
Home / Законът / Нeно Димов остава в ареста, окончателно

Нeно Димов остава в ареста, окончателно

Defakto.bg

Бившият вече министър на екологията Нено Димов остава в ареста. Това окончателно определели апелативният специализиран съд след близо 4 часа съвещание. Председател на състава е Красимира Костова, в него влизат Магдалена Лазарова и Красимира Райчева – докладчик.

Налице е обосновано предположение, че Нено Димов е извършил престъплението, за което е обвинен, приема апелативният спецсъд. За разлика от първата инстанция заявява, че няма опасност на свобода Димов да повлияе на свидетели, тъй като вече не е министър. Но са налице масови негативни обществени реакции и много тежък воден режим за гражданите на Перник, за който няма изгледи скоро да бъде отменен, са сред мотивите на съда.

Миналата събота специализираният съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Два тома нови доказателства представи прокуратурата днес, а защитата на Нено Димов – решението на парламента за освобождаването му от поста плюс заповед, с която той е възложил контрола по водите на заместника си Красимир Живков.

Представен беше и документ, според който графиците за водоподаване от стратегическите язовири Нено Димов е изпращал на трима свои колеги – министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на земеделието.

И днес тезата на прокуратурата е, че Нено Димов е отговорен за кризата с водата в Перник, защото негово е било решението дали вода от „Студена“ да се подава за промишлени нужди. Това ставало ясно както от нормативните документи, които прокуратурата е открила, така и от свидетелските показания.  Съдът приема, че министърът системно е бил уведомяван, че нивото на язовир „Студена“ пада критично, но въпреки това не е спрял водоподаването към „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“.

Нито ВиК – Перник, нито регионалното министерство са имали отношение към водата за битови нужди, казаха от държавното обвинение, като припомниха, че ВиК има задължение за водата за битови потребители, а регионалното министерство към състоянието на язовирите.

Прокуратурата прави изводи за загуби от  бездействие на Нено Димов в размер на 11 милиона лева заради факта, че водата за битови нужди е заплащана по 2 лева на кубичен метър, докато за промишлените предприятия, в случая „Стомана“ и ТЕЦ – Перник, тя е била за 13 стотинки.

Апелативният спецсъд обяви, че не приема доводите на защитата, че не е налице обосновано предположение за твърдяното престъпление. И се позова включително на показанията на служителка, разказала как директорът на „Стомана“ – Перник й се обадил по заръка на министъра да пусне вода за януари и февруари, защото техният източник можел да замръзне. Това означава, че Нено Димов не се е доверявал за всичко на служителите си, количествата вода за „Стомана“ са спрени едва през декември при почти мъртъв обем и това се подкрепя включително от иззети от кабинета му доклади.

Другият довод, както стана ясно, са обществените реакции и наложеният воден режим.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.