Последни новини
Home / Законът / Нeно Димов остава в ареста, окончателно

Нeно Димов остава в ареста, окончателно

Defakto.bg

Бившият вече министър на екологията Нено Димов остава в ареста. Това окончателно определели апелативният специализиран съд след близо 4 часа съвещание. Председател на състава е Красимира Костова, в него влизат Магдалена Лазарова и Красимира Райчева – докладчик.

Налице е обосновано предположение, че Нено Димов е извършил престъплението, за което е обвинен, приема апелативният спецсъд. За разлика от първата инстанция заявява, че няма опасност на свобода Димов да повлияе на свидетели, тъй като вече не е министър. Но са налице масови негативни обществени реакции и много тежък воден режим за гражданите на Перник, за който няма изгледи скоро да бъде отменен, са сред мотивите на съда.

Миналата събота специализираният съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Два тома нови доказателства представи прокуратурата днес, а защитата на Нено Димов – решението на парламента за освобождаването му от поста плюс заповед, с която той е възложил контрола по водите на заместника си Красимир Живков.

Представен беше и документ, според който графиците за водоподаване от стратегическите язовири Нено Димов е изпращал на трима свои колеги – министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на земеделието.

И днес тезата на прокуратурата е, че Нено Димов е отговорен за кризата с водата в Перник, защото негово е било решението дали вода от „Студена“ да се подава за промишлени нужди. Това ставало ясно както от нормативните документи, които прокуратурата е открила, така и от свидетелските показания.  Съдът приема, че министърът системно е бил уведомяван, че нивото на язовир „Студена“ пада критично, но въпреки това не е спрял водоподаването към „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“.

Нито ВиК – Перник, нито регионалното министерство са имали отношение към водата за битови нужди, казаха от държавното обвинение, като припомниха, че ВиК има задължение за водата за битови потребители, а регионалното министерство към състоянието на язовирите.

Прокуратурата прави изводи за загуби от  бездействие на Нено Димов в размер на 11 милиона лева заради факта, че водата за битови нужди е заплащана по 2 лева на кубичен метър, докато за промишлените предприятия, в случая „Стомана“ и ТЕЦ – Перник, тя е била за 13 стотинки.

Апелативният спецсъд обяви, че не приема доводите на защитата, че не е налице обосновано предположение за твърдяното престъпление. И се позова включително на показанията на служителка, разказала как директорът на „Стомана“ – Перник й се обадил по заръка на министъра да пусне вода за януари и февруари, защото техният източник можел да замръзне. Това означава, че Нено Димов не се е доверявал за всичко на служителите си, количествата вода за „Стомана“ са спрени едва през декември при почти мъртъв обем и това се подкрепя включително от иззети от кабинета му доклади.

Другият довод, както стана ясно, са обществените реакции и наложеният воден режим.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.