Последни новини
Home / Законът / Пред ВКС: Адвокатите на Слави и прокуратурата дружно срещу отказа за регистрация на „Няма такава държава“

Пред ВКС: Адвокатите на Слави и прокуратурата дружно срещу отказа за регистрация на „Няма такава държава“

Defakto.bg

СГС се бил произнесъл „емоционално“, като не вписал новата партия

Отказът на Татяна Костадинова от Софийския градски съд да впише в регистрите партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ дружно бе оспорен днес пред ВКС както от адвокатите на Трифонов, така и от прокуратурата.

Върховният касационен съд има последната дума по тези казуси, като действа и като съд по същество – може не само да отмени отказ, но и да постанови вписване на партията. Стига да приеме доводите на оспорващите за убедителни. По делото ще се произнасят върховните съдии Ваня Алексиева – председател и докладчик, Николай Марков и Галина Антонова. Определението се постановява в 14-дневен срок. Ще го спазим, увери днес на финала на заседанието Ваня Алексиева.

„Няма такава държава“ бе учредена в началото на октомври м.г. Като проблемни от самото начало се сочеха наименованието й, както и използването на трибагреника в партийното лого.

Пред СГС прокуратурата бе категорична – спазени са всички законови изисквания. А адвокатите на Слави заявиха, че не е нарушена забраната на Закона за политическите партии за възпроизвеждането нанационалното знаме в партийната символика.

На 6 декември Татяна Костадинова обаче прецени обратното и отказа регистрация.

Партийното лого

Мотивът на съдията бе, че „Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката“.

СГС не откри нарушения в наименованието „Няма такава държава“.

Адвокатите на Слави 

Пред ВКС днес адвокат Иво Атанасов заяви, че чл. 5 от Закона за политическите партии забранява използването на националното знаме в партийните символики. Но – ветото е за пълното възпроизвеждане на реквизитите на флага, описани както в специалния Закон за държавния печат и националното знаме, така и в Постановление на МС. А в случая логото на „Няма такава държава“ подобно пълно сходство няма. „Ако законодателят беше искал да въведе други забрани, можеше да включи в тях сходство, приликау подобие, сродност, аналогия и още ред синоними“, обяви защитникът. Позова се и на практиката на ЦИК, която приема, че само по себе си използването на бяло, зелено, червено в предизборната агитация не нарушава закона.

„Емоционалното възприятие на дадени цветове не може да се тълкува като използване на националното знаме“, заключи Атанасов. И поиска от ВКС да регистрира новата партия.

Колегата му Николина Деспотова пък разясни, че при логото няма съвпадение с флага и защото „ингерираните цветови петна не са с правоъгълна форма, а с неправилна дъговидна форма“.

Тя посочи „съдебната практика“, възприела, че само използването на цветовете от трибагреника не е нарушение на закона. Като очевидно имаше предвид други решения на СГС, с които са регистрирани други партии (една от тях е НФСБ).

Тук Ваня Алексиева се намеси с питането: „Коя практика цитирате – на СГС или на ВКС? И каква сила може да има за върховния съд практиката на СГС?!“

Третият защитник, Илко Стоянов, обяви, че съставът на СГС е „излязъл малко от рамките на производството със субективно и емоционално възприятие“.

Прокуратурата

Решението на СГС е неправилно, отменете го и допуснете вписване, пледира прокурор Радосвета Раева от ВКП.

За да е налице нарушение на Закона за политическите партии би трябвало да е налице „пълно сходство“ между знамето и конкретния символ. В случая такова не е налице, а законът не е обхванал „случаите на сходство или впечатление за сходство“, заявява прокуратурата.

Раева също напомни за други допуснати от СГС регистрации на партии използвали в символиката си бяло, зелено, червено. „Отказът в случая би означавал различно третиране при равни обстоятелства, което е недопустимо“, обяви прокурорката.Според нея това нарушава и основни за демокрацията принципи – равноправие и политически плурализъм.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.