Последни новини
Home / Законът / Президентът: Промените в българската Конституция са работа на българските институции, другото е отказ от суверенитет

Президентът: Промените в българската Конституция са работа на българските институции, другото е отказ от суверенитет

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет трябва да получи повече правомощия спрямо Конституционния съд, смята Ралица Негенцова

Президентът Румен Радев проведе консултации с  представители на Висшия адвокатски съвет в рамките на обявеното обществено объсъждане на  необходимостта от промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Радев подчерта, че решението за евентуални поправки в основния закон трябва да се вземе от българските институции, защото другото е „доброволен отказ от суверенитет“. „Тези промени в Конституцията заявявам много ясно, че правя договорки единствено с българските граждани чрез българските институции, обществени и съсловни организации.  Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон„, напомни Радев, без да упоменава имена.

В началото на януари заместник държавния секретар на САЩ  Дейвид Хейл обяви  пред БНР,  че  пратеници Държавния департамент  са провели  в  българското Министерство на правосъдието разговори за българската конституция.  „Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт”, бяха думите на американския политик. Разбра се, че тема на разговор е било и въвеждането на  конституционна жалба.

Държавният глава  напомни,  че идеята за консултации, свързани с промени в конситуцията бе обявена дори преди да бъдат оповестени препоръките на Венецианската комисията, в които се каза,  че един от начините за въвеждане на фигурата на независимия прокурор,  е да се извършат корекции в основния закон.  Трето и четвърто е, че именно Радев обяви идеята за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, а журналистите, които отразяват съдебния ресор знаят, че проф. Емилия Друмева,  секретар по правните му  въпроси  от години предлага да се регламентира правото на индивидуалната жалба , която дава право на гражданите да сезират лично по определени въпроси Конституционния съд.

„Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземем сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет“, подчерта президентът. Той посочи, че целта на дискусията е да се открият проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в други важни области.

„След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол“, каза държавният глава.

Според Радев,  една от основните задачи на тази конституция е да гарантира правата на гражданите. Той  посочи, че през тези години българската адвокатура е натрупала един солиден опит в остояването на правата на бълагрските граждани и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет,  подчерта, че именнно дебатът между институциите е гаранция за законността.

„Темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна и понякога се приема дори болезнено от гражданите. Тези въпроси не трябва да се разглеждат емоционално, а на експертно ниво – внимателно и дори предпазливо“, каза Негенцова.  Пред журналисти тя обясни,  че  Висшия адвокатски съвет трябва да получи повече правомощия спрямо Конституционния съд.  Наред с двата върховни съда и Висшият адвокатски съвет трябва да има право да се обръща към КС с искане за тълкувателни решения, даде пример Негенцова.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.