Последни новини
Home / Законът / Президентът: Промените в българската Конституция са работа на българските институции, другото е отказ от суверенитет

Президентът: Промените в българската Конституция са работа на българските институции, другото е отказ от суверенитет

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет трябва да получи повече правомощия спрямо Конституционния съд, смята Ралица Негенцова

Президентът Румен Радев проведе консултации с  представители на Висшия адвокатски съвет в рамките на обявеното обществено объсъждане на  необходимостта от промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Радев подчерта, че решението за евентуални поправки в основния закон трябва да се вземе от българските институции, защото другото е „доброволен отказ от суверенитет“. „Тези промени в Конституцията заявявам много ясно, че правя договорки единствено с българските граждани чрез българските институции, обществени и съсловни организации.  Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон„, напомни Радев, без да упоменава имена.

В началото на януари заместник държавния секретар на САЩ  Дейвид Хейл обяви  пред БНР,  че  пратеници Държавния департамент  са провели  в  българското Министерство на правосъдието разговори за българската конституция.  „Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт”, бяха думите на американския политик. Разбра се, че тема на разговор е било и въвеждането на  конституционна жалба.

Държавният глава  напомни,  че идеята за консултации, свързани с промени в конситуцията бе обявена дори преди да бъдат оповестени препоръките на Венецианската комисията, в които се каза,  че един от начините за въвеждане на фигурата на независимия прокурор,  е да се извършат корекции в основния закон.  Трето и четвърто е, че именно Радев обяви идеята за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, а журналистите, които отразяват съдебния ресор знаят, че проф. Емилия Друмева,  секретар по правните му  въпроси  от години предлага да се регламентира правото на индивидуалната жалба , която дава право на гражданите да сезират лично по определени въпроси Конституционния съд.

„Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземем сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет“, подчерта президентът. Той посочи, че целта на дискусията е да се открият проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в други важни области.

„След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол“, каза държавният глава.

Според Радев,  една от основните задачи на тази конституция е да гарантира правата на гражданите. Той  посочи, че през тези години българската адвокатура е натрупала един солиден опит в остояването на правата на бълагрските граждани и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет,  подчерта, че именнно дебатът между институциите е гаранция за законността.

„Темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна и понякога се приема дори болезнено от гражданите. Тези въпроси не трябва да се разглеждат емоционално, а на експертно ниво – внимателно и дори предпазливо“, каза Негенцова.  Пред журналисти тя обясни,  че  Висшия адвокатски съвет трябва да получи повече правомощия спрямо Конституционния съд.  Наред с двата върховни съда и Висшият адвокатски съвет трябва да има право да се обръща към КС с искане за тълкувателни решения, даде пример Негенцова.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.