Последни новини
Home / Законът / Сигнал на Иванчева и Петрова е основа на обявените от прокуратурата имотни измами по схемата “брак с починал”

Сигнал на Иванчева и Петрова е основа на обявените от прокуратурата имотни измами по схемата “брак с починал”

Defakto.bg
Факсимиле от сигнала на Иванчева и Петрова до Софийска районна прокуратура, в който уведомяват обвинението за присвояването на имоти чрез брак с починал.

Биляна Петрова и Десислава Иванчева са в основата на разкритията  на имотните измамници по схемата “брак с починал” – това се казва в съобщение до медиите от двете.   В  него бившите “кметици” обясняват,  че  още през 2017 г.  са  разкрили  измама с 8 апетитни имота в центъра на София и незабавно са сезирали Софийска районна прокуратура, като са изпратили всички данни и документи, включително имената на участващите  лица в схемата.  Отговор обаче,  не  получават.

Вчера (сряда) прокуратурата оповести,  че е разкрита  група, присвоявала си чужди имоти чрез брак на мъж с починала жена. При акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР са задържани осем души.  В групата  има полицаи, служител на ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител, като схемата е прилагана в София в продължение на 5 години, а участниците са успели да си присвоят имотите на 15 починали граждани. Данните за самотни хора  били подавани от участници от МВР, които издирвали  възрастни граждани,  основно без наследници, а ако имали такива, ги заличавали.   От ГРАО пък издавали фиктивно удостоверение за сключен брак на член на групата и така той ставал наследник на имотите, като можел да тегли всички пари на починалите от банковите им сметки.

Прокуратурата съобщи, че разкритията са след сигнал, но не обяви кой го е подал.

Ето и разказът на Биляна Петрова за сигнала, който двете с Десислава Иванчева са изпратили през 2017 г. в прокуратурата:  

Още през 2017 г. разкрихме измама с 8 апетитни имота в центъра на София и незабавно сезирахме Софийска районна прокуратура (сигнал № на 50068 от 6.12.2017 г.), като изпратихме и всички данни, и документи, включително имената на участващи лица. Предоставяме сигнала на медиите със заличени личните данни. Сигналът ни е именно за случая на фиктивен брак, „сключен” в Русия, който прокуратурата даде вчера като пример.

Схемата е следната:  Измамата е за парцели и апартаменти в центъра на София (повечето около пл. “Руски паметник”) на обща стойност по пазарни цени над 2 милиона лева. Измамниците са изтеглили „късата клечка”, защото единият от тях живее в “Младост”, където са поискали да бъде вписан акт за граждански брак, сключен между двама българи в Русия. Тук искам да защитя работещите в район “Младост” – те първоначално са вписали акта, защото към молбата са приложени всички документи, които са имали необходимите заверки, включително от Министерство на външните работи.

След това се оказва, че “младоженката” е оставила голямо наследство. Помня тази история, защото е като сценарий за филм – в нея са вплетени пари, смърт и верни приятели, на които жената е разчитала в края на живота си (след като е загубила съпруг и дете) и на тях е завещала всичко.  В рамките на шест месеца Лиляна М. губи съпруга си и единствената си дъщеря. Остава сама без роднини и с няколко апартамента и земи в центъра на София. С помощта на приятелите си, театъра и разходки сред природата продължава да живее. След пет години  пред нотариус завещава всички имоти на своите приятели.  На следващата година изчезва по време на круиз. Тялото й не е намерено, но в каютата има предсмъртно писмо. Затова смъртта ѝ е обявена след 3 години.

Малко след това в район Младост постъпиха документи за вписване на граждански брак между нея и друг българин, сключен в Русия. Документите имат всички заверки.  След няколко месеца обаче получихме данни от приятелите на Лиляна М., че в Русия такъв брак не е сключван.

Както е по закон, с г-жа Иванчева незабавно информирахме прокуратурата, защото само тя е компетентна да разследва и повдига обвинения. В края на сигнала молим да ни информира за резултатите.

До ареста ни след 4 месеца не беше получен никакъв отговор дали  прокуратурата е свършила някаква работа! С екипа на район “Младост” за 1 година разкрихме десетки имотни измами и сигнализирахме прокуратурата, която за 2 години не направи нищо. Това е само една от всички тези измами.

Най-наглото в случая е, че вчера главният прокурор Иван Гешев, който на 17 април 2018 като административен ръководител на Специализираната прокуратура неправомерно ръководеше лично нашия брутален арест, и който изрече редица лъжи за нас в национални медии, ремонтира  репутацията си като се кичи с разкрития по нашите сигнали. Сигналите, които Сотир Цацаров най-вероятно  е прибирал в чекмедже по поръчка на управляващата мафия.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.