Последни новини
Home / Законът / Сигнал на Иванчева и Петрова е основа на обявените от прокуратурата имотни измами по схемата „брак с починал“

Сигнал на Иванчева и Петрова е основа на обявените от прокуратурата имотни измами по схемата „брак с починал“

Defakto.bg
Факсимиле от сигнала на Иванчева и Петрова до Софийска районна прокуратура, в който уведомяват обвинението за присвояването на имоти чрез брак с починал.

Биляна Петрова и Десислава Иванчева са в основата на разкритията  на имотните измамници по схемата „брак с починал“ – това се казва в съобщение до медиите от двете.   В  него бившите „кметици“ обясняват,  че  още през 2017 г.  са  разкрили  измама с 8 апетитни имота в центъра на София и незабавно са сезирали Софийска районна прокуратура, като са изпратили всички данни и документи, включително имената на участващите  лица в схемата.  Отговор обаче,  не  получават.

Вчера (сряда) прокуратурата оповести,  че е разкрита  група, присвоявала си чужди имоти чрез брак на мъж с починала жена. При акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР са задържани осем души.  В групата  има полицаи, служител на ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител, като схемата е прилагана в София в продължение на 5 години, а участниците са успели да си присвоят имотите на 15 починали граждани. Данните за самотни хора  били подавани от участници от МВР, които издирвали  възрастни граждани,  основно без наследници, а ако имали такива, ги заличавали.   От ГРАО пък издавали фиктивно удостоверение за сключен брак на член на групата и така той ставал наследник на имотите, като можел да тегли всички пари на починалите от банковите им сметки.

Прокуратурата съобщи, че разкритията са след сигнал, но не обяви кой го е подал.

Ето и разказът на Биляна Петрова за сигнала, който двете с Десислава Иванчева са изпратили през 2017 г. в прокуратурата:  

Още през 2017 г. разкрихме измама с 8 апетитни имота в центъра на София и незабавно сезирахме Софийска районна прокуратура (сигнал № на 50068 от 6.12.2017 г.), като изпратихме и всички данни, и документи, включително имената на участващи лица. Предоставяме сигнала на медиите със заличени личните данни. Сигналът ни е именно за случая на фиктивен брак, „сключен” в Русия, който прокуратурата даде вчера като пример.

Схемата е следната:  Измамата е за парцели и апартаменти в центъра на София (повечето около пл. „Руски паметник“) на обща стойност по пазарни цени над 2 милиона лева. Измамниците са изтеглили „късата клечка”, защото единият от тях живее в „Младост“, където са поискали да бъде вписан акт за граждански брак, сключен между двама българи в Русия. Тук искам да защитя работещите в район „Младост“ – те първоначално са вписали акта, защото към молбата са приложени всички документи, които са имали необходимите заверки, включително от Министерство на външните работи.

След това се оказва, че „младоженката“ е оставила голямо наследство. Помня тази история, защото е като сценарий за филм – в нея са вплетени пари, смърт и верни приятели, на които жената е разчитала в края на живота си (след като е загубила съпруг и дете) и на тях е завещала всичко.  В рамките на шест месеца Лиляна М. губи съпруга си и единствената си дъщеря. Остава сама без роднини и с няколко апартамента и земи в центъра на София. С помощта на приятелите си, театъра и разходки сред природата продължава да живее. След пет години  пред нотариус завещава всички имоти на своите приятели.  На следващата година изчезва по време на круиз. Тялото й не е намерено, но в каютата има предсмъртно писмо. Затова смъртта ѝ е обявена след 3 години.

Малко след това в район Младост постъпиха документи за вписване на граждански брак между нея и друг българин, сключен в Русия. Документите имат всички заверки.  След няколко месеца обаче получихме данни от приятелите на Лиляна М., че в Русия такъв брак не е сключван.

Както е по закон, с г-жа Иванчева незабавно информирахме прокуратурата, защото само тя е компетентна да разследва и повдига обвинения. В края на сигнала молим да ни информира за резултатите.

До ареста ни след 4 месеца не беше получен никакъв отговор дали  прокуратурата е свършила някаква работа! С екипа на район „Младост“ за 1 година разкрихме десетки имотни измами и сигнализирахме прокуратурата, която за 2 години не направи нищо. Това е само една от всички тези измами.

Най-наглото в случая е, че вчера главният прокурор Иван Гешев, който на 17 април 2018 като административен ръководител на Специализираната прокуратура неправомерно ръководеше лично нашия брутален арест, и който изрече редица лъжи за нас в национални медии, ремонтира  репутацията си като се кичи с разкрития по нашите сигнали. Сигналите, които Сотир Цацаров най-вероятно  е прибирал в чекмедже по поръчка на управляващата мафия.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.