Последни новини
Home / Законът / Адвокат Стефан Марчев: Какъвто и да е Законът за адвокатурата, чисти избори се правят от чисти хора

Адвокат Стефан Марчев: Какъвто и да е Законът за адвокатурата, чисти избори се правят от чисти хора

Defakto.bg

Следващата седмица софийските адвокати ще изберат свой  председател.  Шестима са кандидатите за поста на най-голямата адвокатска колегия в страната, в която членуват 6 159 адвокати.  Сред тях е  адвокат Стефан Марчев.  Пред БНР той заяви, че броят  на кандидатите да оглавят САК е една възможност на столичните адвокати да изберат онзи,  когото  смятат, че няма да подведе доверието им и ще работи за интересите на гилдията.

Опитваме чрез съвременните средства за комуникация да представим конкретните си предложения за подобряване на работата на адвокатурата на максимално голям брой колеги… Законът за адвокатурата е стар и неадекватен на съвременните отношения. Не урежда ясно процедурата по избори, което води до продължителни съдебни оспорвания на изборите. Каквито и правила да приемем в Закона за адвокатурата, чисти избори се правят от чисти хора“.

Според Марчев е важно да се разбере, че адвокатите са една общност и че всеки един адвокат може да среща съмишленици в органите на адвокатурата:

„Проблемите на адвокатурата могат да бъдат решени от хора, реализирали се професионално. Заемането на тези постове не е стремеж към пост, а желание да се постигне пренасяне на професионалната реализация към имиджа на професията“.

Следващата седмица се очаква да бъдат  публикувани резултатите от анкета, направена сред столичните адвокати с въпроси какво желаят да се промени и какви искат да са взаимоотношенията им с ръководството  САК.  Отговорите до момента са много интересни, каза  Марчев.  Според него всеки един адвокат трябва да среща съмишленици в органите на адвокатурата, а  за да е силна и единна,  трябва да се чува мнението на всички общности в нея.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.