Последни новини
Home / Законът / Окончателно: 20 магистрати, 19 техни съпрузи и 11 деца с разкрити лични данни от Инспектората

Окончателно: 20 магистрати, 19 техни съпрузи и 11 деца с разкрити лични данни от Инспектората

Defakto.bg

При публикуването на декларациите за имущество и интереси през юли миналата година, Инспекторатът към ВСС е пуснал без задължителното заличаване личните данни на 20 съдии, прокурори и следователи, 19 техни съпрузи и 11 непълнолетни деца.

Това отговориха от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на запитване на Де факто. Резултатите са от приключилата проверка в Инспектората. (На снимката горе – председателят на КЗЛД Венцислав Караджов)

Главен инспектор Теодора Точкова

Общо засегнатите от нерегламентирания теч при публикуването на декларациите на интернет сайта на Инспектората на 16 и 17 юли 2019 г. са 50 човека, обобщават от КЗЛД. Имена не се назовават. Няма подробности и за точния брой пострадали по органи на съдебната власт.

Установени са обаче “пораженията” – неправомерно са публикувани ЕГН, номер на лична карта, адрес, телефонен номер на 20-те магистрати; имената и ЕГН на 19-те съпрузи и имената и ЕГН на 11-те непълнолетни деца.

Мирослава Тодорова

Изреденото буквално повтаря случая със съдия Мирослава Тодорова, единственият известен засега магистрат с “официално” изтекли лични данни от Инспектората. Разликата е, че публикуваната декларация на Тодорова имаше и емблематично заглавие “NE SE CHISTIIIIIII”.

Комисията за защита на личните данни информира също, че на 17 декември е съставен акт за нарушение, връчен на Инспектората. А на 10 януари председателят Венцислав Караджов е издал наказателно постановление, което също е надлежно връчено. В наказателните постановления се определя санкцията за нарушителя – в случая тя може да е глоба до 10 000 000 евро, по силата на Еврорегламента GDPR. С колко е глобен Инспекторатът засега не е известно.

Проверката в самия Инспекторат, оглавяван от Теодора Точкова, бе приключила с уволнение на двама служители и по-леки наказания за други двама. От миналото лято насам от институцията уверяват, че “течът” е плод на “техническа грешка”.

Отговорът на КЗЛД до Де факто:

“На 16 септември е извършена проверка на място в Инспектората към ВСС, изискани са и са представени всички относими документи.

Установено е, че ИВСС като администратор на лични данни не е приложил подходящи технически и организационни мерки за защита на данните при публикуване на 15 и на 16 юли 2019 г. на общо 4420 броя декларации за имущество и интереси за 2018 г. на съдии, прокурори и следователи.

Като в декларациите на 20 съдии, прокурори и следователи и на свързаните с тях трети лица – 19 съпрузи и 11 непълнолетни лица, чиито лични данни не са сведени  до минимум чрез заличаване и са публикувани в цялост в електронния регистър на декларациите на интернет страницата на ИВСС. По този начин е осъществено неразрешено разкриване и разпространение на личните данни на общо 50 засегнати лица в следния обем: ЕГН, номер на лична карта, адрес, телефонен номер, данни за социална идентичност – семейно положение на 20 съдии, прокурори и следователи; имена и ЕГН на 19 съпрузи на съдии, прокурори и следователи; имена и ЕГН на 10 непълнолетни лица – деца на съдии, прокурори и следователи, съдържащи се в описаните декларации, с което е нарушен чл. 5, параграф 1, буква “е” във връзка с чл. 32, параграф 1, букви “б” и “г” на Регламент (ЕС) 2016/679 и чл. 66, ал. 1 от Закона за защита на личните данни.

Във връзка с така установеното нарушение е съставен и връчен на 17.12.2019 г. акт за установяване на административно нарушение. На 10.01.2020 г. е издадено наказателно постановление от Председателя на КЗЛД, което е надлежно връчено и ИВСС ще има правната възможност да обжалва пред районния съд”.

Цитираните текстове от закона и от Регламента гласят:

Законът за защита на личните данни:

Чл. 66 (1) Администраторът и обработващият лични данни, като отчитат достиженията на техническия прогрес, разходите за прилагане и естеството, обхвата, контекста и целите на обработването, както и рисковете за правата и свободите на физическите лица, прилагат подходящи технически и организационни мерки за осигуряване на съобразено с този риск ниво на сигурност, по-специално по отношение на обработването на категориите лични данни по чл. 51, ал. 1.

……..

За нарушения по чл. 59, ал. 3 и 4чл. 62 и 64 – 70 на администратора или обработващия лични данни се налага глоба или имуществена санкция в размерите по чл. 83, параграф 4 от Регламент (ЕС) 2016/679.

Регламентът:

Чл. 83, параграф 4: Нарушенията на посочените по-долу разпоредби подлежат, в съответствие с параграф 2, на административно наказание „глоба“ или „имуществена санкция“ в размер до 10 000 000 EUR или, в случай на предприятие — до 2 % от общия му годишен световен оборот за предходната финансова година, която от двете суми е по-висока.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.