Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за  честни, прозрачни и справедливи избори

Президентът Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за  честни, прозрачни и справедливи избори

Defakto.bg

Управляващите не се включиха в дискусията за изборните правила, организирана от президента Румен Радев  на „Дондуков“ 2.  Участие взеха депутати от БСП и ДПС, представители на ГРАО и Агенцията за електронно управление.

Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори. Това каза държавният глава Румен Радев в началото на срещата за преодоляване на проблемите в изборния процес.

На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

Основна причина за  срещата на държавния глава с парламентарно представените партии на „Дондуков“ 2 е усъвършенстване на изборното законодателство, което да започне навреме, така че този път законодателните промени да са приключили шест месеца преди провеждането на изборите. Машинното гласуване е важен въпрос, чието решаване трябва да започне сега, предвид законовите срокове по обществените поръчки, дейностите по сертифициране, обучение, защита срещу вмешателства в машините, посочи Румен Радев.

Това са сериозни проблеми, но ако ще минаваме към други технически устройства, също трябва време. Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е предвидено машинно гласуване, но няма време за провеждането на необходимите процедури, подчерта още президентът. Румен Радев отбеляза и че в Закона за държавния бюджет за 2020 година няма заделени средства за машинно гласуване. „Затова беше мястото тук на Министерския съвет да каже ясно своя ангажимент и какво смятат да правят  – ще наемаме ли, ще закупуваме ли машини.  Винаги е по-рационално да се закупят машини, защото излизат по-евтино“,  смята държавният глава.

Той  открои актуализацията на избирателните списъци като друга важна тема. Според него тази стъпка изисква  огромна по обем дейност.  По думите на Радев този въпрос отново е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет. „Знам, че не им се иска на управляващите, неудобен е за тях, но той е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи“, каза още президентът.

От ГЕРБ оправдаха отсъствието на техни представители на консултациите при президента с това, че парламентът е мястото за обсъждане на изборните правила.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че заявката за обсъждане на изборното законодателство е направена още след местния вот и с ангажимента от вчера за създаване на работна група с представители на всички политически сили в Народното събрание, които в срок от 3 месеца да изготвят общ законопроект с изборни правила.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.