Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за  честни, прозрачни и справедливи избори

Президентът Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за  честни, прозрачни и справедливи избори

Defakto.bg

Управляващите не се включиха в дискусията за изборните правила, организирана от президента Румен Радев  на “Дондуков” 2.  Участие взеха депутати от БСП и ДПС, представители на ГРАО и Агенцията за електронно управление.

Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори. Това каза държавният глава Румен Радев в началото на срещата за преодоляване на проблемите в изборния процес.

На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

Основна причина за  срещата на държавния глава с парламентарно представените партии на „Дондуков“ 2 е усъвършенстване на изборното законодателство, което да започне навреме, така че този път законодателните промени да са приключили шест месеца преди провеждането на изборите. Машинното гласуване е важен въпрос, чието решаване трябва да започне сега, предвид законовите срокове по обществените поръчки, дейностите по сертифициране, обучение, защита срещу вмешателства в машините, посочи Румен Радев.

Това са сериозни проблеми, но ако ще минаваме към други технически устройства, също трябва време. Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е предвидено машинно гласуване, но няма време за провеждането на необходимите процедури, подчерта още президентът. Румен Радев отбеляза и че в Закона за държавния бюджет за 2020 година няма заделени средства за машинно гласуване. „Затова беше мястото тук на Министерския съвет да каже ясно своя ангажимент и какво смятат да правят  – ще наемаме ли, ще закупуваме ли машини.  Винаги е по-рационално да се закупят машини, защото излизат по-евтино“,  смята държавният глава.

Той  открои актуализацията на избирателните списъци като друга важна тема. Според него тази стъпка изисква  огромна по обем дейност.  По думите на Радев този въпрос отново е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет. „Знам, че не им се иска на управляващите, неудобен е за тях, но той е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи“, каза още президентът.

От ГЕРБ оправдаха отсъствието на техни представители на консултациите при президента с това, че парламентът е мястото за обсъждане на изборните правила.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че заявката за обсъждане на изборното законодателство е направена още след местния вот и с ангажимента от вчера за създаване на работна група с представители на всички политически сили в Народното събрание, които в срок от 3 месеца да изготвят общ законопроект с изборни правила.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.