Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разпространи нови доказателства от делото срещу Нено Димов

Прокуратурата разпространи нови доказателства от делото срещу Нено Димов

Defakto.bg

Държавното обвинение разпространи нова порция доказателства от досъдебното производство за умишлена безстопанственост срещу бившия министър на екологията Нено Димов.  Вчера Апелативният  специализиран съд го остави за постоянно в ареста. Прокуратурата аргументира  изнасянето на материали от делото с необходимостта от информираност на  българските граждани  за водната криза в Перник.

Сред оповестните материали са протоколи от разпитите на Красимир Живков, зам.министър на околната среда и водите,  Атанаска Николова, зам. министър в същото министерство и Мая Дряновска, нач. отдел „Управление на риска от наводнения “ в дирекция Управление на водите“ в МОСВ. Изнесена е и справка за цената на водоснабдителните и канализационните услуги към 1 януари 2019 г.  В показанията си пред следствените органи, зам. министър Живков заявява, че според Закона  за водите, разрешителните и графиците за ползване на воден ресурс от комплексните и значими язовири, се утвърждава от  министъра на екологията (чл.55). Казва също,че не е преупълномощаван, не му е делегирано пълномощие да утвърждава месечни графици за водовземане и никога,  дори по заместване не е правил това. Всички заповеди  за водоползване (три на брой) са издадени от Нено Димов, свидетелства Живков. Това е ставало след като експертите са го уведомявали за състоянието на язвора.

И Атанаска Николова е категорична, че Нено Димов е този, който е имал последната дума за одобряване на графиците за водоподаване.  Тя също не е преупълноумощавана да ги разписва.  От протоколите за разпит се разбира, че през последните две години Нено Димов  не е връщал за промени месечните графиците за язовирите,  собствеността на „Стомана“ е на гръцки собственици, а местната „Топлофикация“ – на Ковачки.

„От материалите по делото е видно, че Нено Димов – в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира“, казва прокуратурата. “ Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не е спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.“, заключава прокуратурата.

Всички материалите, оповестени от прокуратурата –  могат да бъдат видяни на страницата на ПРБ  тук.

Цялото съобщение:

В подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, Специализираната прокуратура предоставя нови доказателства от воденото досъдебното производство, образувано за водната криза в гр. Перник и други селища в региона. Същите се предоставят на общественото внимание с разрешение на прокурор по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК, след като са обсъдени в открито съдебно заседание на Апелативния специализиран наказателен съд.

На 16 януари 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ взета по отношение на Нено Димов.  Съдът разгледа събрания от Специализираната прокуратура доказателствен материал, в т.ч. представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото. От тях категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник. От материалите по делото е видно, че Нено Димов – в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.