Последни новини
Home / Законът / Ирен Савова: Щом „адвокатът на държавата“ остава незащитен, как българският гражданин да се чувства сигурен?

Ирен Савова: Щом „адвокатът на държавата“ остава незащитен, как българският гражданин да се чувства сигурен?

Defakto.bg

Нови данни и факти около палежа на родната й къща в Ихтиман и евентуална връзка с други палежи, на свидетели по водени от нея дела, направи публично достояние адвокат Ирен Савова. Заяви, че разследващите обаче не са открили подобни връзки. И попита дали държавата, чиито интереси тя защитава в емблематичните процеси за „царските имоти“, дотук печелени до едно, не се безпокои от посегателствата срещу „нейния“ адвокат.

В предаването „ЕвроДикоф“ бяха излъчени предоставени от Савова кадри.

Както е известно, през юли м.г. на служебните автомобили на кантората „Савова“ бяха поставени проследяващи устройства, а лицето на един от „извършителите“ заснето и в камера в съседен магазин. От разказа на известната адвокатка пред Евроком става известно, че „бръмбарите“ са поставени на 19 юли м.г., а на 22 юли на метри от офиса й е заснет човек – стоял там не само в този ден, чиято самоличност е свалена от съдебната охрана към Съдебната палата, тъй като се намирал близо до входа, откъдето вкарват арестанти.

За тракерите (проследяващите устройства на колите – б.р.) сигнализирахме и прокуратура, и ГДБОП, но те все още не могат да открият извършителите, посочи юристката. „Ние се опитахме чрез свидетели, които са ги видели, по коли, по частен път и издирихме имена, ЕГН, които предоставихме на разследващите. Отговорът беше, че тези хора не са същите онези, които ние сме посочили. А кои са и защо не ги търсят?“, попита Савова.

Човекът пред офиса

„След като ми поставиха тракерите се взе решение да не се махат, за да се проследи дали ще имам опашка и следене – появи се този господин, който през цялото време ме следи, прави снимки и т.н. Застанал е срещу офиса, край входа на Съдебната палата, откъдето вкарват арестантите. Съдебната охрана се обезпокоява и излизат да му вземат самоличността. Докато го правеха и ние слязохме долу, успяхме да разберем как се казва, да вземем ЕГН-то му и също го предадохме на ГДБОП. Няма резултат – според ГДБОП този човек стои там и чака жена си, която е на някакви курсове по езици, защото той твърди така. Ние стигнахме по-далеч и разбрахме, че този човек работи в охранителна фирма, която се занимава с проследяване и охрана“, разказа Савова.

 

Кадър от 4 октомври м.г. пред магазина на свидетел, подпален минути по-късно

През октомври м.г. през нощта пък са подпалени имоти на призовавани от нея свидетели по дела и камерите отново са заснели самотна фигура на мъж току преди пожара. „Удивителна е приликата между мъжа, който подпалва моята къща и този, който подпалва къщата на нашите свидетели“, категорична бе адвокат Савова.

Става дума за три палежа през миналия октомври на имоти на свидетели по дела, свързани с Искра Капаноглу, „главен акционер в СБР „Банкя“ и „Сепарева баня“, госпожа със санаториуми, с която имаме множество дела“, поясни юристката.

Пламъците са лумнали в магазин и къщи на бившата дясна ръка на Капаноглу в Сепарева баня Кирил Калдръмов и неговите синове. Тримата са се явявали като свидетели по въпросните дела. Кадрите от охранителните камери са предоставили сега.

На 13 декември призори бе подпалена къщата на Савова в Ихтиман. На покрива бяха открити две туби със запалителна смес. „Това е къща, която не се ползва през зимата – а и аз, знаете, по принцип съм в чужбина, в Прага – така че през зимата в Ихтиман няма функциониращи уреди, печки и прочее. Макар че веднага тръгнаха да ме убеждават, че може би е станало късо съединение, искра и т.н.“, каза юристката.

„Поражения“ на втория етаж

Пламъците, както Де факто вече писа, са поразили покрива и втория етаж на къщата. Дотук не е известно да са открити извършителите.

„За съжаление разследващите само събират от нас информация, но тяхната е следствена тайна. Ние им предоставяме абсолютно всичко, настояваме да се анализират и други кадри. Никой не прояви интерес да види на тези камери, които снимат денонощно дали преди палежа човек с подобна структура и визия се върти наоколо, дали проявява интерес. Ако се съпоставят, ще видите, че дори дрехите, с които е облечен човекът, подпалил моя имот и този на свидетелите, са едни и същи… Има оставени следи на обувки, ръце и т.н. При влизането в града има камери, нашите камери работят денонощно, има магазини около нас също с камери. Никой не е отказал да предостави информация и да съдейства на полиция и прокуратура“, категорична бе Ирен Савова.

Тя задава няколко въпроса.

„Въпросът е има ли желание нашите разследващи органи да стигнат докрай и да намерят първо извършителя, след това и поръчителя. Вторият въпрос – ако имат желание, какъв е капацитетът на хората, които работят по всички тези случаи. Третият – какво да очакваме ние като общество, как българският гражданин да се чувства защитен и сигурен в държавата, в която живее, на която плаща данъци, в родината си?

И защо това се прави – за да не се разкриват и да не се разследват престъпленията, извършени срещу адвокати, които не са любимци на прокуратурата ли, с която защитаваме различни правни тези? Нима българският адвокат трябва да бъде превърнат в кукличка, която да е проформа в съдебните зали, нима българският адвокат трябва да е обезличен, послушен и респектиран от прокуратурата, защото ако му се случи нещо, то той няма никаква възможност за защита и разследване? И това се случва на адвокат, който защитава държавата по едни от най-знаковите дела, спечелени от мен и екипа ми . И аз питам държавата не се ли безпокои, че срещу нейния адвокат има такова посегателство? Нямам клиент, който да не ми се е обадил, разтревожен какво се случва. Само моят възложител държавата, за която аз и екипът ми сме направили толкова много, с нищо до този момент не ми съдейства“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.