Последни новини
Home / Законът / Борисов е разпоредил по-тежки наказания в НК за непълнолетни с тежки престъпления

Борисов е разпоредил по-тежки наказания в НК за непълнолетни с тежки престъпления

Defakto.bg

ГЕРБ ще променя отново Наказателния кодекс след поредно тежко битово престъпление.   Предстоящо е, управляващите да внесат  законодателни промени с по-тежки наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления, съобщава БНР, като се позовава на депутата  Маноил Манев.  Решението е взето след среща на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, баща на убитата Андреа от село Галиче.  В срещата е участвал главният прокурор Иван Гешев и  говорителят му Сийка Милева.

Манев обявява, че по разпореждане на премиера, парламентарната група на ГЕРБ ще внесе законодателни промени:

Да бъде направена промяна такава, която да казва, че при извършване на престъпления против личността – убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни. Сега законът казва, че ако е извършено от непълнолетен максималната присъда, която той може да получи е 12 години. Ще се взема под внимание състоянието на този извършител, дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим„.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева е оповестила мерките, които прокуратурата взема срещу битовата престъпност.

Това, което ще направи главният прокурор, е още утре да разпореди на всички прокуратури на територията на Република България да извършат проверка на лица с две и три висящи производства. Проверката ще обхване и лица с мерки за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не се спазват наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение„.

Законът
За информация, и сега при подвеждането на непълнолетни – навършили 14 г., но не навършили 18 г. – под наказателна отговорност се преценява именно дали разбират „свойството и значението на деянието и са могли да ръководят постъпките си“ (чл. 31, ал. 2 НК). На житейски език това вероятно може да се преведе и като „разсъждаване като възрастен“, както го обяснява депутатът Манев, защото в тези случаи непълнолетният е „наказателно отговорно лице“.
Наказателният закон обаче разделя налаганите санкции, понеже колкото и да е покварен, закоравял и прочее непълнолетният, ТОЙ НЕ Е пълнолетен, то ест НЕ Е възрастен (пак в „онзи“ житейски смисъл). Нещо повече, НК обявява, че „наказанието на непълнолетните се налага с цел преди всичко да бъдат те превъзпитани и подготвени за общественополезен труд“ (чл. 60 НК).
И още – наказанията и сега не са леки. Конкретно за казуси с извършители като този този в Галиче, НК обявява:
Чл. 63.  (2) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) На непълнолетните, навършили шестнадесетгодишна възраст, предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят:
1. (доп. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. – ДВ, бр. 153 от 1998 г.) доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от петнадесет години – с лишаване от свобода от пет до дванадесет години.
В тези случаи дванайсет години зад решетките са равно на почти целия досегашен живот на осъдените. Малко ли изглежда?
Разбираемо, за близките на жертвите никое наказание не е достатъчно. Но държавните мъже вероятно знаят – наказанията в правовите държави се налагат с генералната превенция да възпират и превъзпитават. А не принципа на прерията „око за око, зъб за зъб“.
Може би им е известно и друго – и най-тежките санкции не стряскат извършителите, те не мислят как ще ги накажат, а разчитат, че няма да ги хванат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Един коментар

  1. Петъ Обретенов

    Поредното законотворчество “ на пожар“. Разбира се, пъ лен юридически абсурд, който няма как да мине. Интересното е, че Борисов го оповестява в присъствието на гл. прокурор Гешев, който очевидно се съгласява с този абсурд. Заключение: управлениео на държавата и на прокуратурата е на равнището на милиционерската школа в Симеоново, чито най – видни представиели са премиера и главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.