Последни новини
Home / Законът / Борисов е разпоредил по-тежки наказания в НК за непълнолетни с тежки престъпления

Борисов е разпоредил по-тежки наказания в НК за непълнолетни с тежки престъпления

Defakto.bg

ГЕРБ ще променя отново Наказателния кодекс след поредно тежко битово престъпление.   Предстоящо е, управляващите да внесат  законодателни промени с по-тежки наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления, съобщава БНР, като се позовава на депутата  Маноил Манев.  Решението е взето след среща на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, баща на убитата Андреа от село Галиче.  В срещата е участвал главният прокурор Иван Гешев и  говорителят му Сийка Милева.

Манев обявява, че по разпореждане на премиера, парламентарната група на ГЕРБ ще внесе законодателни промени:

Да бъде направена промяна такава, която да казва, че при извършване на престъпления против личността – убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни. Сега законът казва, че ако е извършено от непълнолетен максималната присъда, която той може да получи е 12 години. Ще се взема под внимание състоянието на този извършител, дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим„.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева е оповестила мерките, които прокуратурата взема срещу битовата престъпност.

Това, което ще направи главният прокурор, е още утре да разпореди на всички прокуратури на територията на Република България да извършат проверка на лица с две и три висящи производства. Проверката ще обхване и лица с мерки за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не се спазват наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение„.

Законът
За информация, и сега при подвеждането на непълнолетни – навършили 14 г., но не навършили 18 г. – под наказателна отговорност се преценява именно дали разбират „свойството и значението на деянието и са могли да ръководят постъпките си“ (чл. 31, ал. 2 НК). На житейски език това вероятно може да се преведе и като „разсъждаване като възрастен“, както го обяснява депутатът Манев, защото в тези случаи непълнолетният е „наказателно отговорно лице“.
Наказателният закон обаче разделя налаганите санкции, понеже колкото и да е покварен, закоравял и прочее непълнолетният, ТОЙ НЕ Е пълнолетен, то ест НЕ Е възрастен (пак в „онзи“ житейски смисъл). Нещо повече, НК обявява, че „наказанието на непълнолетните се налага с цел преди всичко да бъдат те превъзпитани и подготвени за общественополезен труд“ (чл. 60 НК).
И още – наказанията и сега не са леки. Конкретно за казуси с извършители като този този в Галиче, НК обявява:
Чл. 63.  (2) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) На непълнолетните, навършили шестнадесетгодишна възраст, предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят:
1. (доп. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. – ДВ, бр. 153 от 1998 г.) доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от петнадесет години – с лишаване от свобода от пет до дванадесет години.
В тези случаи дванайсет години зад решетките са равно на почти целия досегашен живот на осъдените. Малко ли изглежда?
Разбираемо, за близките на жертвите никое наказание не е достатъчно. Но държавните мъже вероятно знаят – наказанията в правовите държави се налагат с генералната превенция да възпират и превъзпитават. А не принципа на прерията „око за око, зъб за зъб“.
Може би им е известно и друго – и най-тежките санкции не стряскат извършителите, те не мислят как ще ги накажат, а разчитат, че няма да ги хванат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Един коментар

  1. Петъ Обретенов

    Поредното законотворчество “ на пожар“. Разбира се, пъ лен юридически абсурд, който няма как да мине. Интересното е, че Борисов го оповестява в присъствието на гл. прокурор Гешев, който очевидно се съгласява с този абсурд. Заключение: управлениео на държавата и на прокуратурата е на равнището на милиционерската школа в Симеоново, чито най – видни представиели са премиера и главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.