Последни новини
Home / Законът / Градският прокурор на София напуска поста, с повишение „по изключение“

Градският прокурор на София напуска поста, с повишение „по изключение“

Defakto.bg

Градският прокурор на София Емилия Русинова е на път да напусне поста. Причината е, че новият шеф на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов е предложил Русинова за зам.-апелативен прокурор на столицата.

Това става ясно от дневния ред на първото за годината заседание на Прокурорската колегия на ВСС, което ще се проведе в сряда. Дневният ред е подписан от новия главен прокурор Иван Гешев. Откакто е заел поста, Гешев не е председателствал заседание на колегията.

Точката гласи: „Проект на решение по предложението на административния ръководител на Апелативна прокуратура – София за назначаване на Емилия Михайлова Русинова – административен ръководител, градски прокурор на Софийска градска прокуратура на длъжност „заместник административен ръководител – заместник апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура – София.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси“

Ако назначението на Русинова бъде одобрено от поне 6 измежду 11-те в Прокурорската колегия, длъжността градски прокурор ще се оваканти, за нея трябва да се обяви конкурс и да се избере нов шеф на ключовата СГП.

В случая предложението на апелативния прокурор на столицата Радослав Димов е за избор на ръководен пост „по изключение“. Както за административните ръководители, така и за техните заместници съдебният закон предвижда, че те трябва да са от същото или по високо ниво на съдебната власт. И само „по изключение може да се назначава съдия, прокурор или следовател от по-ниско ниво на орган на съдебната власт, който отговаря на останалите изисквания“ (чл. 169, ал. 2 ЗСВ).

Самият Радослав Димов, който до неотдавна караше първия си мандат начело на Софийската районна прокуратура обаче също „по изключение“ бе избран за ръководител на две нива по-високо – Апелативна прокуратура – София, макар в надпреварата да имаше и кандидат от САП. Нещо повече – по настояване на кадровиците, Върховният административен съд допусна предварително изпълнение на решението за избора на Димов, преди да приключи делото срещу избора му (назначението на Димов бе окончателно потвърдено от ВАС два месеца по-късно, в средата на декември м.г.).

Емилия Русинова също кара първия си мандат начело на Софийската градска прокуратура, след като бе избрана на поста през юли 2016 г. Петгодишният й мандат в СГП изтича през юли 2021 г. Междувременно през 2018 г. тя бе и кандидат да оглави апелативната специализирана прокуратура и се сочеше като фаворит в първата процедура (вторият претендент бе следователят Бойко Атанасов), но в деня на избора Русинова изненадващо се оттегли. А неофициални информации свързаха решението с разногласия с тогавашния нов ресорен зам.-главен прокурор Иван Гешев, някогашен неин подчинен.

След освобождаването на Русинова, което изглежда сигурно, Иван Гешев вече е предложил и.ф. градски прокурор на София – Даниела Димитрова, в момента зам.-градски прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.