Последни новини
Home / Законът / Комисията по петициите на ЕП у нас през февруари за проверка на правата на потребителите

Комисията по петициите на ЕП у нас през февруари за проверка на правата на потребителите

Defakto.bg

Членове на ВСС настояват в дневния ред да се предвиди и среща с граждански съдии

Представители на Комисията по петициите на Европейския парламент ще са в България на 24-26 февруари. Визитата е по решение на комисията за извършване на цялостна проверка по откритата наказателна процедура срещу страната ни, свързана с правата на потребителите в изпълнителното и заповедното производства.

Вероника Имова

За това информират колегите си Вероника Имова и Даниела Марчева от Съдийската колегия на ВСС и отправят предложение за вземане на конкретно решение. Точката е в дневния ред на утрешното заседание на Съдийската колегия.

Междувременно, както Де факто информира, Мая Манолова и адвокатите Веска Волева и Десислава Филипова са подали жалба до Европейската комисия, с копия и до и до две комисии на ЕП, срещу привилегиите на банките и липсата на ефективна защита на българските граждани от тях, особено при отнемане на единственото жилище.

На 11 декември миналата година парламентът окончателно гласува мащабни промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързани именно с наказателната процедура заради потребителите и предложени от Манолова като омбудсман. Поправките са в сила от края на 2019 г. и направиха проверката за неравноправни клаузи в договори с потребители основно начало в процеса, като позоваването на тях или откриването им ще е основание за отказ за издаване на заповед за изпълнение, отмяна на разпореждането за незабавно изпълнение, спиране на изпълнението.

Отхвърлено бе обаче предложението незабавното изпълнение при ипотекирано единствено жилище на потребител да спира до произнасяне на първата съдебна инстанция при подаден иск срещу вземането.

Даниела Марчева

В предложението си до Съдийската колегия на ВСС, от своя страна, Вероника Имова и Даниела Марчева информират, че на предстоящата визита през февруари за извършването на цялостна проверка, Комисията по петициите на ЕП ще има среща с всички институции, които имат отношение към проблема, с изключение на съда.

В същото време във всички петиции именно съдът е субектът, към когото са насочени основните оплаквания, изложени са твърдения, констатации и оценки по конкретни съдебни актове и процедури, напомнят членовете на ВСС, които са съдии. За това, според тях, се налагат действия от страна на ВСС, който представлява и отстоява независимостта на съдебната власт. Така, че да бъде представено аргументирано становище от българския съд по поставените въпроси и да бъде предадена обективна информация за работата на магистратите. Още повече, че проверката е във връзка с открита наказателна процедура и предприетите действия, най-вече законодателни, по нея.

Предложението на Имова и Марчева е да се изпратят писма по председателя на комисията по петициите Долорес Монсерат и до председателя на ЕП Давид Сасоли, в които да се предложи програмата в България да включи и среща с представителите на съдебната система, която да се проведе във ВСС с участието на съдии и членове на съвета.

Идеята е в срещата с комисията на ЕП да участват съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд и ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.