Последни новини
Home / Законът / Манолова пусна жалба до Еврокомисията срещу привилегиите на банките да отнемат единственото жилище на длъжника

Манолова пусна жалба до Еврокомисията срещу привилегиите на банките да отнемат единственото жилище на длъжника

Defakto.bg

Днес,  понеделник от 13:00 часа председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и адвокатите Десислава Филипова и Веска Волева ще дадат пресконференция във връзка с жалба, която те са подали, до Европейската комисия срещу привилегиите на банките.

Жалбата е адресирана още до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI).  В нея  Манолова, Филипова и Волева искат Еврокомисията да увеличи натиска върху българските институции, които не желаят да защитят гражданите от банковото лоби в случаите, когато банките , дори без съдебно дело, отнемат единственото жилище на длъжниците, съобщи пресслужбата на “ Изправи се.БГ“
В съобщението се напомня, че срещу Българияя има наказателната процедура  заради несъответствие на българското законодателство с изискванията на Европейския съюз и във връзка с опитите на българските институции да заблудят Европейската комисия.

Възможностите, които дава българското законодателство на банките и на монополните дружества да включват неравноправни клаузи, накараха Еврокомисията да даде двумесечен срок на българските институции да поправят българското законодателство, така че да защити българските граждани в качеството им на потребители.
Манолова обясни, че в рамките на тази наказателна процедура Европейската комисия е имала специално становище, депозирано на 24 януари 2019 година, когато препоръчва на българските институции да предприемат ефективни мерки за защита на длъжниците в потребителските договори в рамките на досъдебното производство.

През февруари 2019 г., като  омбудсман, Манолова заедно с Десислава Филипова и Веска Волева внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха гласувани от парламента в края на ноември 2019 година.  Тогава не бе прието предложението за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника за подновяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга. По този начин и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката.

Изключения ще се допускат, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, както и че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи.

Така, длъжникът няма да получи справедливост – ако се окаже, че дългът е неправилно изчислен, имотът му вече ще бъде продаден. И той няма как да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по съдебен ред, коментира Манолова.

При приемането на промените в ГПК Манолова отчете, че стъпка напред е спасяването на единственото жилище на длъжника, като уточнява, че тази стъпка е временна, до постановяване на решението на първоинстанционния съд при, обикновено, три инстанции.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.