Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Бургас: Няма открит радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите с боклук от Италия

Прокуратурата в Бургас: Няма открит радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите с боклук от Италия

Defakto.bg

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените на този етап контейнери с боклуци, пристигнали от Италия на територията на пристанище в Бургас, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД.  Информацията е на Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.  Той, заедно с Антоанета Маркова – прокурор от Районна прокуратура – Бургас и комисар Емил Павлов – Заместник директор на ОД на МВР-Бургас дадоха информация за досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, което се провежда в Бургас за престъпление по пренасяне през границата на страната на отпадъци, извършено не по установения законов ред, съобщи прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим „временно складиране“ за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

Прокурор Чинев добави, че в проверените  контейнери са установени отпадъци от хартия, метал и текстил, каквито не са декларирани.

Прокурор Маркова, която наблюдава досъдебното производство съобщи, че до момента са извършени огледи на местопроизшествие и на съдържанието на част от контейнерите. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят вида на отпадъка, който се съдържа в контейнерите. Тя добави, че по време на разследването ще бъде изготвена европейка заповед за разследване, с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно данни,  виновните лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

От думите на комисар Павлов се разбира, че  ОД на МВР – Бургас продължава  оперативно – издирвателни дейности за да бъдат установени  всички лица и дружества с  отношение към вноса на тези 20 контейнера с отпадъци.  Краен  получател на отпадъците е търговско дружество с адрес в град Плевен, с предмет на дейност преработка на отпадъци. Павлов добавя, че  са извършени  замервания от служители на РИОСВ и Гражданска защита“, които показват , че става дума за  разминаване в декларирания и  част от фактически установения отпадък,  но  радиоактивен или токсичен понастоящем няма.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.