Последни новини
Home / Законът / Рокади по върховете, Иван Гешев предложи три дами за заместнички

Рокади по върховете, Иван Гешев предложи три дами за заместнички

Defakto.bg

Депутатите ще избират нов член на Прокурорската колегия на ВСС от тяхната квота

На предстоящото заседание на Прокурорската колегия в сряда са и рокади по самите „върхове“ на прокуратурата.

Така Иван Гешев е предложил назначения на три нови заместнички. За зам.-главни прокурори са издигнати Красимира Филипова от ВКП, Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура и членът на Висшия съдебен съвет Пламена Цветанова, следовател от НСлС.

Красимира Филипова е предложена за зам.-главен прокурор във Върховната касационна прокуратура (то ест неин ръководител), Пламена Цветанова – за зам.-главен прокурор при ВКП и Десислава Пиронева за зам.-главен прокурор във Върховната административна прокуратура, уточняват от прокуратурата.

Красимира Филипова

Красимира Филипова спечели последния конкурс за повишение във Върховната касационна прокуратура, преди това бе обвинител от САП. Филипова беше и заместник-министър на правосъдието при министър Екатерина Захариева. На последното заседание на парламентарната правна комисия – за „големите“ промени в съдебния закон, тя представляваше прокуратурата.

От ПРБ допълват професионалната биография така: „Г-жа Красимира Алексиева Филипова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1999 г. и е правоспособен юрист от 10.03.2000 г. Притежава богат професионален и административен опит, придобит в продължение на повече от 20 години юридически стаж не само в органите на Съдебната власт“.

Влиза в прокуратурата през 2003 г. като младши магистрат в РП-Ботевград, после е обвинител и районен прокурор в Костинброд, зам.-окръжен прокурор на София, зам.-апелативен прокурор. В момента е в отдел „Съдебен“ на ВКП.

 

Десислава Пиронева

Десислава Пиронева от СГП пък бе сред трите кандидатки за европейски прокурор от България, одобрени от смесената комисия по подбора от МП, ВСС и преподаватели и номинирани от държавата. Тя е работила в антикорупционното звено на СГП (където е работил и Иван Гешев), автор на обвинителния акт срещу генералния директор на БТА Максим Минчев за бартера с минерална вода, два пъти връщан от съда. На нея й бе разпределена и проверката по сигнал на „Боец“ са осъжданията ни в Страсбург за полицейските акции по времето на Цветанов, която не откри основания за търсене на отговорност.

За Пиронева от прокуратурата съобщават: Завършила е Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” през 2003 г. и е правоспособен юрист от 14.10.2003 г.

В прокуратурата е от 2005 г., започва като младши прокурор в РП-Петрич, после е обвинител в СРП и в СГП.

И още: „За отлично изпълнение на служебните си задължения и доказана висока професионална квалификация, прокурор Десислава Пиронева е награждавана и от главния прокурор.

Тя има изключително добро познаване на правото на Европейския съюз и международното право – успешно е преминала процедурата за подбор на кандидати за длъжността „Европейски прокурор“ на Република България и пред Комитета по подбор, създаден в съответствие с чл. 14, § 3 от Регламент (EС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Кандидатурата на прокурор Пиронева е оценена високо, като от Комитета по подбора е полученото официално уведомление за решението, че е класирана на първо място“.

Пламена Цветанова

Пламена Цветанова стана член на Висшия съдебен съвет през 2017 г. от парламентарната квота, бе номинирана от ДПС. За последно бе завеждащ икономическия отдел в националното следствие. Навремето заедно с колежката й Татяна Шарланджиева работеха по делата срещу бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров, а после по делото „Фронтиер“ Цветанова свидетелстваше срещу Шарланджиева.

Следовател е от 1994 г., започва в районна следствена служба в София, после работи в столичната следствена служба, от 2002 г. е в НСлС, от 2014 г. – завеждащ отдел в НСлС.

От прокуратурата съобщават: „Завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и е правоспособен юрист от 29.11.1994 г. Към момента г-жа Цветанова е член на Висшия съдебен съвет и като такъв притежава значителен административен опит.

За отлично изпълнение на служебните си задължения и доказана висока професионална квалификация тя е поощрявана със „Служебна благодарност“ с Решение на ВСС от 08.06.2005 г. и със заповед на главния прокурор от 20.09.2016 г.

С решение на Висшия съдебен съвет по Протокол № 20 от 22.06.2005 г. е предсрочно повишена в ранг „Ръководител на отдел в Национална следствена служба“.

След като Пламена Цветанова напусне Прокурорската колегия на ВСС, парламентът трябва да избере нов кадровик на нейно място, който да доизкара петгодишния мандат – до октомври 2022 г.

Пак в сряда кадровиците ще разгледат и друго предложение на Иван Гешев – за освобождаването на Ася Петрова като зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура и преназначането й във ВКП.

Оставката си като зам.-главен прокурор още миналата година депозира Мария Шишкова и тя вече бе гласувана от ВСС, но напускането й на поста бе отложено за 2 март тази година. Шишкова бе зам.-главен прокурор при ВКП.

Така от „старите“ заместници засега остава Борислав Сарафов, който е на поста като шеф на националното следствие и има свой петгодишен мандат.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.