Последни новини
Home / Законът / Бившият директор на разузнаването обвинен за изтичане на класифицирана информация

Бившият директор на разузнаването обвинен за изтичане на класифицирана информация

Defakto.bg

Бившият директор на Държавната агенция „Разузнаване“ и настоящ генерален консул на България в Мюнхен  Драгомир Димитров е обвинен за изтичане на класифицирана информация. Обвинението е за престъплание по служба.

Димитров е  мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, става ясно от съобщение  на Военно- окръжната прокуратурата в София.

Според обвинението от 14 юли до 9 август 2016 г. като шеф на ДАР Димитров е  „нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро„.  Прокуратурата твърди още, че от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен бил нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

До този момент не бе известно, че  Драгомир Димитров се разследва, но през 2018 година той без обяснение напусна поста и замина за Мюнхен.

Не е тайна, че  Димитров беше близък на доскорошния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, оглавяваше търновска дирекция на МВР.  Макар, че  не се бе чувало да има опит   в разузнаването,   през 2012 г. той оглави тогавашната Национална разузнавателна служба, чийто правоприемник сега е ДАР.  След  новия закон за  ДАР,  Димитров бе преназначен като шеф от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Димитров беше основен свидетел по делото срещу предшественика си в Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който има 15-годишна,  неокончателна присъда за присвояване на 5 млн. лева.  Според Киров,  именно Димитров е стоял зад сигналите срещу него.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.