Последни новини
Home / Законът / Бившият директор на разузнаването обвинен за изтичане на класифицирана информация

Бившият директор на разузнаването обвинен за изтичане на класифицирана информация

Defakto.bg

Бившият директор на Държавната агенция „Разузнаване“ и настоящ генерален консул на България в Мюнхен  Драгомир Димитров е обвинен за изтичане на класифицирана информация. Обвинението е за престъплание по служба.

Димитров е  мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, става ясно от съобщение  на Военно- окръжната прокуратурата в София.

Според обвинението от 14 юли до 9 август 2016 г. като шеф на ДАР Димитров е  „нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро„.  Прокуратурата твърди още, че от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен бил нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

До този момент не бе известно, че  Драгомир Димитров се разследва, но през 2018 година той без обяснение напусна поста и замина за Мюнхен.

Не е тайна, че  Димитров беше близък на доскорошния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, оглавяваше търновска дирекция на МВР.  Макар, че  не се бе чувало да има опит   в разузнаването,   през 2012 г. той оглави тогавашната Национална разузнавателна служба, чийто правоприемник сега е ДАР.  След  новия закон за  ДАР,  Димитров бе преназначен като шеф от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Димитров беше основен свидетел по делото срещу предшественика си в Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който има 15-годишна,  неокончателна присъда за присвояване на 5 млн. лева.  Според Киров,  именно Димитров е стоял зад сигналите срещу него.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.