Последни новини
Home / Законът / Гешев: Шефовете на прокуратурите извънредно да затегнат контрола над обвиняеми с две и повече дела

Гешев: Шефовете на прокуратурите извънредно да затегнат контрола над обвиняеми с две и повече дела

Defakto.bg

Главният прокурор е разпоредил на административните ръководители на прокуратурите да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства, както и да  повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела, съобщава държавното обивнение. 

Окръжните и районните прокуратури  периодично да извършват тематични проверки, които да включват анализ на състоянието и динамиката на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и контрол върху  срочността на приключването им, пише в съобщението.

На наблюдаващите прокурори е указано да осигурят приоритетно и бързо провеждане на досъдебните производства срещу един и същ обвиняем, включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на екипи. Наредено е с оглед личността на  обвиняемите и общественатаа опасност на деянията, прокурорите да вземат адекватни мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда.

Наблюдаващите прокурори също трябва да  преценяват във  всеки конкретен случай необходимостта от внасяне на искане в съда на искане за  „задържане под стража“ или „домашен арест“, както и да указват действия на съответните поделения на МВР,  свързани с противодействие на битовата престъпност.

В случаите на констатирани нарушения при неспазване на съответната мярка за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори следва да предприемат действия  за замяна на наложената мярка с по-тежка, се казва още за разпореждането на главния прокурор.

Разпореждането на главния прокурор, очаквано последва  срещата при преимиера Бойко Борисов с бащата на жестоко убитото момиче от непълнолетен в  Галиче. На нея присъства и Иван Гешев.  Там се роди и другото разпореждане, това на Борисов, свързано с идеите му за по-тежки наказания в НК за  непълнолетните, нещо което изуми  юридическата общност.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.