Последни новини
Home / Законът / Задават се нови повишения във ВКС, включително и на съдебни шефове

Задават се нови повишения във ВКС, включително и на съдебни шефове

Defakto.bg

Странно отложени в края на миналата година две безспорни повишения в Гражданската колегия на ВКС не бяха гласувани и на първото заседание на Съдийската колегия на ВСС за 2020 г. Но все пак се взе решение това да стане идната седмица.

Става дума за повишението на Десислава Попколева и Таня Орешарова-Банкова от СГС. Двете са първите, останали „под чертата“ в конкурса за Гражданската колегия на Върховния касационен съд, за тях имаше изготвени етични становища и отговаряха на всички изисквания за повишаване по „стар“ конкурс по чл. 193, ал. 6 от съдебния закон.

Мнозинството от кадровиците обаче се втренчи в прехвърлени междувременно три свободни щатни бройки от Гражданската в Търговската колегия на ВКС (и пак оставаха още поне три свободни длъжности в Гражданската колегия – б.р.) и настоя да им се уточни чии точно места са били прехвърлени, понеже това било решаващо за повишенията по чл. 193, ал. 6.

Днес кадровиците получиха становищата на двама от зам.-председателите на ВКС – Светла Димитрова (начело на ГК) и Дария Проданова (начело на ТК).

В него се казва: „Решението на Пленума на ВКС за прехвърлянето на три длъжностти от Гражданската колегия в Търговската колегия на ВКС е „новоосвободени“ за Търговската колегия на ВКС, считано от датата на решението на Пленума – 25.09.2019 г. Поради това е без значение конкретно кои от свободните към този момент в Гражданската колегия 8 щатни бройки са прехвърлени. Те не са новоразкрити, защото щатната численост на съдиите във ВКС не е променена, т. е. дори за Гражданската колегия да биха били освободени през 2017 г. или през 2018 г., за заемане чрез конкурс за Търговската колегия те са освободени на 25.09.2019 г.

Съдийската колегия прие за сведение това становище и реши идната седмица да гласува повишенията на Попколева и Орешарова-Банкова.

Днес стана известно, че по същия ред ще има нови повишения и в Наказателната колегия на ВКС, където конкурсът също приключи и то с оспорвани кадрови решения. Първо, от него бе „отписана“ класираната трета съдийка Бонка Янкова от ОС-Търговище, тъй като, докато траел конкурсът вече била член на Съдийската КАК. А после безпрецедентно кадровиците отказаха повишение на класирания на пето място военен съдия Даниел Луков и вместо него повишиха Петя Рушанова-Колева от апелативния спецсъд.

В момента има три свободни места в Наказателната колегия на ВКС, докладва днес Красимир Шекерджиев. Едно от тях е съдийската длъжност на зам.-председателя на върховния съд Галина Захарова, другите две идват от пенсионирания.

Днес Съдийската колегия обяви приключването на конкурса, тъй като на 10 януари е встъпила в длъжност и последната повишена Петя Рушанова-Колева.

Другото предложение, гласувано единодушно, бе по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ като наказателен върховен съдия да бъде повишена Елена Каракашева, зам.-председател на Софийския апелативен съд, която е класирана седма в проведения конкурс.

На останалите две вакантни места във ВКС ще отидат следващите двама в класирането – председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова и Димитрина Ангелова от СГС.

За тях обаче още не са изготвени етични становища.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.