Последни новини
Home / Законът / Комисар Д.Рейндерс към Е. Йончева:  Още тази седмица ЕК започва оценяване по новия механизъм за върховенство на закона в държавите членки

Комисар Д.Рейндерс към Е. Йончева:  Още тази седмица ЕК започва оценяване по новия механизъм за върховенство на закона в държавите членки

Defakto.bg

Борбата срещу корупцията става сред основните приоритети на Европейския съюз, казва еврокомисарят

Комисар Дидие Рейндерс

На редовно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент бе изслушан комисарят по правосъдие, Дидие Рейндерс. На срещата Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, заяви, че от години проблемът с корупцията не получава нужното внимание от институциите в Брюксел – липсва цялостна антикорупционна стратегия на ЕС, а наличните инструменти са недостатъчни, съобщават от Европейския парламент.

Ще се превърне ли борбата с корупцията в основен приоритет на Европейския съюз ?”, е попитала Йончева комисар Дидие Рейндерс.  В отговор той е потвърдил, че новата Европейска комисия обръща специално внимание на темата за борбата с корупцията.

От отговора му става ясно, че до края на годината ще бъдат публикувани и първите доклади по новия механизъм на ЕК за върховенство на закона.  Докладите ще обхващат всички държави-членки и ще съдържат три основни раздела – независимост на съдебната система, борба с корупцията и свобода на медиите.  Работата по оценяването на отделните държави-членки в рамките на новия механизъм ще започне още тази седмица, казва Рейндерс.  Освен, че ще поиска всяка държава-членка да определи лице за контакт на национално ниво, ЕК ще работи в тясно сътрудничество и с други международни органи като ГРЕКО, Венецианската комисия и други.

Оценяването в рамките на новия механизъм няма да замести процедурите по чл. 7, които в момента текат за Полша и Унгария, а ще ги допълни, като позволи по-ефективно проследяване на актуалната картина в отделните държави-членки по основни европейски принципи, които трябва да се спазват от всички държави-членки, посочва еврокомисарят. Той е  категоричен, че при констатиране на несъответствия със законодателството и изискванията на ЕС, новата Комисия няма да се колебае да използва както процедури по нарушение (инфринджмънт), така и самата процедура по чл. 7.

По време на диалога с комисар Рейндерс, Елена Йончева е наблегнала на проблема с корупцията в България, „която нанася сериозни щети във всички области на държавата и води до намаляване на доверието е ЕС като цяло“.

Европейската комисия (ЕК) продължава да следи “отблизо” съдебната реформа в България, както и другите ангажименти, поети от българските власти. Това пък отговаря на въпроси на евродепутата Елена Йончева от името на ЕК зам.председателят й Вера Йоурова, която в тази комисия е с ресор “ценности и прозрачност”, съобщи EURACTIV BULGARIA.

През септември м.г. Йончева (БСП/Алианс на социалисти и демократи) отправи въпрос с искане за писмен отговор каква е позицията на Европейската комисия по отношение липсата на независим орган за надзор върху прокуратурата и как смята Комисията да подходи към този проблем.  В отговорите на Йоурова няма конкретика, но тя уточнява, че ЕК продължава да следи работата на българската прокуратура чрез механизма за сътрудничество и проверка, посочва изданието.

За отчетността на главния прокурор ЕК напомня, че българското правителство  поиска становището на Венецианската комисия. След това правителството преработи законопроекта, свързан с отчетността на главния прокурор, пише Йоурова.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.