Последни новини
Home / Законът / Комисар Д.Рейндерс към Е. Йончева:  Още тази седмица ЕК започва оценяване по новия механизъм за върховенство на закона в държавите членки

Комисар Д.Рейндерс към Е. Йончева:  Още тази седмица ЕК започва оценяване по новия механизъм за върховенство на закона в държавите членки

Defakto.bg

Борбата срещу корупцията става сред основните приоритети на Европейския съюз, казва еврокомисарят

Комисар Дидие Рейндерс

На редовно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент бе изслушан комисарят по правосъдие, Дидие Рейндерс. На срещата Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, заяви, че от години проблемът с корупцията не получава нужното внимание от институциите в Брюксел – липсва цялостна антикорупционна стратегия на ЕС, а наличните инструменти са недостатъчни, съобщават от Европейския парламент.

Ще се превърне ли борбата с корупцията в основен приоритет на Европейския съюз ?”, е попитала Йончева комисар Дидие Рейндерс.  В отговор той е потвърдил, че новата Европейска комисия обръща специално внимание на темата за борбата с корупцията.

От отговора му става ясно, че до края на годината ще бъдат публикувани и първите доклади по новия механизъм на ЕК за върховенство на закона.  Докладите ще обхващат всички държави-членки и ще съдържат три основни раздела – независимост на съдебната система, борба с корупцията и свобода на медиите.  Работата по оценяването на отделните държави-членки в рамките на новия механизъм ще започне още тази седмица, казва Рейндерс.  Освен, че ще поиска всяка държава-членка да определи лице за контакт на национално ниво, ЕК ще работи в тясно сътрудничество и с други международни органи като ГРЕКО, Венецианската комисия и други.

Оценяването в рамките на новия механизъм няма да замести процедурите по чл. 7, които в момента текат за Полша и Унгария, а ще ги допълни, като позволи по-ефективно проследяване на актуалната картина в отделните държави-членки по основни европейски принципи, които трябва да се спазват от всички държави-членки, посочва еврокомисарят. Той е  категоричен, че при констатиране на несъответствия със законодателството и изискванията на ЕС, новата Комисия няма да се колебае да използва както процедури по нарушение (инфринджмънт), така и самата процедура по чл. 7.

По време на диалога с комисар Рейндерс, Елена Йончева е наблегнала на проблема с корупцията в България, „която нанася сериозни щети във всички области на държавата и води до намаляване на доверието е ЕС като цяло“.

Европейската комисия (ЕК) продължава да следи “отблизо” съдебната реформа в България, както и другите ангажименти, поети от българските власти. Това пък отговаря на въпроси на евродепутата Елена Йончева от името на ЕК зам.председателят й Вера Йоурова, която в тази комисия е с ресор “ценности и прозрачност”, съобщи EURACTIV BULGARIA.

През септември м.г. Йончева (БСП/Алианс на социалисти и демократи) отправи въпрос с искане за писмен отговор каква е позицията на Европейската комисия по отношение липсата на независим орган за надзор върху прокуратурата и как смята Комисията да подходи към този проблем.  В отговорите на Йоурова няма конкретика, но тя уточнява, че ЕК продължава да следи работата на българската прокуратура чрез механизма за сътрудничество и проверка, посочва изданието.

За отчетността на главния прокурор ЕК напомня, че българското правителство  поиска становището на Венецианската комисия. След това правителството преработи законопроекта, свързан с отчетността на главния прокурор, пише Йоурова.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.