Последни новини
Home / Законът / Окончателно: И ВКС отказа да регистрира партия „Няма такава държава“ (допълнена)

Окончателно: И ВКС отказа да регистрира партия „Няма такава държава“ (допълнена)

Defakto.bg

Законът е нарушен не само когато буквално се възпроизвежда трикольорът, но и когато внушението за сходство с него е достатъчно силно

Учредената през октомври миналата година партия на Слави Трифонов „Няма такава държава“ няма да бъде вписана в регистъра на политическите партии към Софийския градски съд, поне докато не се промени партийното лого.

С окончателно решение от днес Ваня Алексиева, Николай Марков и Галина Иванова от Върховния касационен съд потвърждават отказа на СГС за регистрация като правилен и законосъобразен. В решението си върховните съдии са категорични: наименованието на партията не нарушава добрите нрави, но приетата партийна символика използва националното знаме, което е изрично забранено от Закона за политическите партии.

Спорът по делото бе именно за „ползването“ на трикольора и тълкуването на законовата забрана. Практиката на ВКС е неизменна – ветото е нарушено не само когато знамето е буквално възпроизведено включително като форма, но и когато използването на бяло, зелено, червено внушава достатъчно сходство с него, категорични са върховните съдии.

Отказът на СГС за регистрация бе оспорен както от адвокатите на партията на Слави, така и от прокуратурата. Основен акцент във възраженията им бе, че законовата забрана изисква пълна идентичност и повторение на цветовете и формата на флага, а в случая такова пълно сходство няма. Оспорващите единодушно се позоваха и на факта, че в други подобни случаи СГС е регистрирал политически партии (една от тях е НФСБ на Валери Симеонов). Практиката на градския съд не влияе обаче на практиката на върховния. А постановяването на „подобни“ регистрации не е било оспорено пред ВКС.

Съобщението на Върховния касационен съд:

Основният спорен въпрос, поставен за разглеждане в касационното производство, е дали със символа на новоучредената партия е осъществен съставът на нарушението по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии (ЗПП). Съдебният състав на ВКС изцяло споделя съображенията на СГС, с които е аргументиран отказът за регистрация. В мотивите се посочва, че в чл. 15, ал. 2 и ал. 3 от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България (ЗДПНЗРБ) са определени елементите на националното знаме. Описанието е допълнително детайлизирано в Приложение № 2 към закона. Според съдебния състав на ВКС съпоставени описаните в закона и в приложението елементи на българското национално знаме с установеното в хода на делото съдържание на символа на новоучредената партия дават основание да се приеме, че изводът на регистърния съд за осъществено нарушение на чл. 5, ал. 1 пр. 1 от ЗПП е законосъобразен и в съгласие с доказателствения материал по делото.

Логото с трикольора

Върховните съдии сочат, че в последователната и непротиворечива до момента практика на ВКС, свързана с приложението на чл. 5, ал. 1 от ЗПП и изразена и в посоченото в обжалвания съдебен акт решение по т. д. № 700/2016 г. на І т. о. на ВКС, е възприето разрешението, че самото формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също съставлява нарушение на чл. 5, ал. 1, пр. 1 от ЗПП. „С тази практика, безусловно споделяща се от настоящия съдебен състав, СГС се е съобразил, като е приел, че за нарушаване на забраната на чл. 5, ал. 1, пр. 1 ЗПП е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето“, пишат върховните съдии. Според тях наличието на формирана практика на ВКС по приложението на конкретната визирана разпоредба от ЗПП, която е надлежно оповестена в сайта на съда значително преди предприетото учредяване на политическа партия „Няма такава държава“, по отношение на която нито касаторът, нито представителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) доказват да съществува обществена и правна необходимост от изоставянето ú, респективно от нейното осъвременяване, изключва да е основателно твърдяното в жалбата и в протеста противоречие, което поради създадена непредвидимост на съдилищата да нарушава върховенството на закона и обусловения от него принцип на равенство на политическите субекти.

 С оглед въведения от касатора и от представителя на ВКП довод за регистрация на други политически субекти, в чиито символи се съдържат елементи на националното знаме, съдебният състав на ВКС изцяло споделя изразеното в обжалвания съдебен акт разбиране, че евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от регистърен съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, не може да е основание за възприемането ú като приложима съдебна практика, която по съображения, черпени от принципа за равенство на политическите субекти, да бъде продължена и чрез обжалвания съдебен акт. „Визираният в касационната жалба и протеста принцип, както законосъобразно е счел СГС, изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите“, категорични са върховните съдии.

При преценка съизмеримостта на последиците от неспазване на установената забрана от страна на новоучредената политическа партия, съдебният състав на ВКС съобразява факта, че касаторът има възможност да заяви отново искане за регистрация, като  изпълни и  изискването, установено в чл. 5, ал. 1 от ЗПП. Следователно, доколкото отказът за регистрация не е твърде драстична мярка, както изрично се посочва и в практиката на Европейския съд по правата на човека, не би могло да се счете, че не съществува достатъчна причина по критериите на чл. 11 от ЕКПЧ, за да се откаже исканата регистрация“.

Слави ще прави нова партия, „Има такъв народ“

Очаквано, Слави Трифонов остро реагира на решението на ВКС. И обяви, че ще прави нова партия с ново име и с ново лого. Нещо, което и върховните съдии му посочиха, че може да направи и то само със смяна на логото.

Шоуменът написа:

„Ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове!

Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!

Слави Трифонов – свободен гражданин със свободен дух“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.