Последни новини
Home / Законът / Председателите на СГС и СРС пращат второ предложение до кадровиците за справедливо атестиране

Председателите на СГС и СРС пращат второ предложение до кадровиците за справедливо атестиране

Defakto.bg

Проблемът е с оценяването при отмяна на решения за неимуществени вреди по ЗЗД

Председателите на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов и на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов са изпратили ново предложение до Висшия съдебен съвет. То е второ поред от началото на годината.

Алексей Трифонов

На 13 януари двамата председатели настояха пред кадровиците да вземат мерки срещу масовите необосновани отводи по дела. Адресат бе съдийската Комисия по атестирането и конкурсите, а предложенията на Трифонов и Ангелов – въпросните отводи да се отразяват при атестирането, оценката на професионалния труд на магистратите.

Сега председателите на двете ключови софийски съдилища се обръщат директно към Съдийската колегия на ВСС, отново с предложения за по-справедливи показатели при оценяването на магистратската дейност. Писмото им е за “корекция на индексите за резултатите от инстанционната проверка на съдебните актове по граждански и търговски дела в районните и окръжните съдилища”.

Александър Ангелов

В обръщението си до кадровиците двамата заявяват, че в момента частичната или пълна отмяна на съдебно решение в обжалваната част относно присъденото обезщетение за неимуществени вреди по чл. 52 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) се отразява в тези индекси.

И напомнят: “Съгласно чл. 52 ЗЗД обезщетението за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост. Преценката за справедливост, макар и основана на обективни факти, съдържа в себе си и субективен елемент. За това отмяна на съдебното решение единствено по отношение на размера на присъденото обезщетение не е равнозначна на отяна поради неправилна преценка на съдията по фактите и/или по правото”.

За това, според Трифонов и Ангелов, се налага изменение на индексите за районните и окръжните съдилища, като бъдат предвидени специални хипотези “за частичната или пълна отмяна единствено заради прилагане на различни критерии за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне размера на дължимото обезщетение, без да са приети нови фактически положения”. Това ще допринесе за по-справедливо атестиране на съдиите в СРС и СГС, както и в останалите съдилища, категорични са председателите.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.