Последни новини
Home / Законът / Гешев почти попълни екипа си от заместници, утре ВСС гласува оставката на Пламена Цветанова

Гешев почти попълни екипа си от заместници, утре ВСС гласува оставката на Пламена Цветанова

Defakto.bg

Новият главен прокурор Иван Гешев почти попълни своя управленски екип в прокуратурата.

По негови предложения днес Прокурорската колегия на ВСС единодушно, с 11 „за“ избра Красимира Филипова и Десислава Пиронева за нови зам.-главни прокурори.

Остана да се реши въпроса с назначението на третата номинирана Пламена Цветанова, която обаче е и член на ВСС от квотата на парламента. Като извънредна точка в дневния ред днес бе заявлението на Цветанова за подаване на оставка от съдебния съвет, утре тя трябва да бъде одобрена от Пленума на ВСС.

Предложенията за Гешев за новите заместници бяха оповестени от прокуратурата в понеделник. Така прокурорът от ВКП Красимира Филипова става ръководител на Върховната касационна прокуратура, а обвинителят от СГП Десислава Пиронева – на Върховната административна прокуратура.

Днес новият обвинител №1 разясни мотивите си за всяка номинация. Както и за освобождаването на Ася Петрова като зам.-главен прокурор и ръководител на ВАП.

За назначаването на Красимира Филипова той обяви: „Госпожа Филипова е прокурор от кариерата, минала е през различни нива, била е административен ръководител в различни структурни единици, разпознаваема е за голяма част от колегите от ПРБ, има опит и като зам.-министър на правосъдието, ще се справи успешно със задачите и предизвикателствата пред прокуратурата в следващите години. Разговарял съмс нея, за нея, както и за останалите предложени от мен, важат няколко основни положения – да можем да работим заедно, ако липсва възможността за комуникация не може да се получи краен резултат, нашата работа е плод на колективен труд. Бяха набелязани целите пред ПРБ за 7-годишния мандат, смятаме, че имаме общи цели, наясно е какви жертви ще се наложи да направи, един добър избор, да не кажа отличен, за заместник на който и да е главен прокурор“.

За освобождаването на Ася Петрова каза: „Госпожа Петрова положи много усилия като заместник на господин Сотир Цацаров, от ВАП беше свършена много работа. Промяната се налага само защото е нормално всеки ръководител да сформира свой екип„.

С 11 „за“ Ася Петрова беше преназначена за прокурор във Върховната административна прокуратура. Първоначалното предложение бе тя да отиде на работа във ВКП, но с молба от днес самата Петрова е поискала да остане във ВАП.

Преди гласуването за Десислава Пиронева като нов зам.-главен прокурор, главният съдебен инспектор Теодора Точкова внесе някои уточнения за нейните имуществени декларации. Точкова обяви, че проверката на декларациите, внасяни през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. е приключила с доклад за съответствие. В декларацията за 2018 г., подадена през м.г. е имало разминаване между посочените от самата Пиронева суми на влоговете й, като в един от редовете на таблицата е била изписана сумата 981 965 лева, а в друг ред – 98 196,5 на друг ред. Изисканата информация от банките е потвърдила размера 98 197 лева. „Касае се за допусната техническа грешка в декларацията“, обобщи Точкова.

Иван Гешев коментира: „Не мисля, че това представлява какъвто и да е проблем, който е безгрешен, първи да хвърли камък. Нейните качества (на Пиронева – б.р.) са ясни на повечето  от вас, защото я познават пряко и косвено. Но държа да се чуе от българските граждани – госпожа Пиронева изключително добре познава правото на ЕС и межународното право и успешно е минала процедурата за избор на кандидати за европейски прокурор от България и през комитета по подбор, това е изключително висок атестат за нейните качества„.

Процедурата за Пламена Цветанова, преди да бъде назначена за зам.-главен прокурор при ВКП, е усложнена, тъй като тя е действащ кадровик. Съдебният закон в случаите на оставка на изборен член предвижда, че оставката се обявява на първото заседание на Пленума на съвета. А освобождаването става с мнозинство от 17 „за“.

Днес Прокурорската колегия прие оставката за сведение, утре Пленумът най-вероятно ще я гласува с нужното мнозинство. После Цветанова трябва да бъде възстановена като магистрат – следовател от НСлС, след което вече може да бъде гласувано назначението й за зам.-главен прокурор – само от Прокурорската колегия.

Парламентът пък трябва да попълни квотата си във ВСС, като депутатите избират съдебни кадровици с 2/3 мнозинство (161 гласа).

Рокадите в СГП и апелативната прокуратура

Прокурорската колегия днес извърши и други кадрови рокади.

Първо, по предложение на новия апелативен прокурор на София Радослав Димов увеличи бройките за зам.-апелативни прокурори на три (за целта трансформира един прокурорски щат).

После гласува двама нови зам.-апелативни прокурори, пак по предложения на Димов.

Единодушно, с 11 „за“ обвинителят от ОП-Бургас Галя Маринова бе назначена за зам.-апелативен прокурор на София.

Второто предложение, както е известно бе за Емилия Русинова, която до днес бе градски прокурор на София.

За нея Гешев каза: „Познавам госпожа Русинова от дълги години, тя е работила и като следовател, после прокурор, има богат и административен опит, след като апелативният прокурор е преценил, че могат да работят в екип, аз подкрепям„.

С 11 „за“ и това назначение мина.

Със същото мнозинство, по предложение на Иван Гешев, колегията назначи за и.ф. градски прокурор на София Даниела Димитрова, в момента зам.-ръководител на СГП.

„Познавам я от много години, тя е работила и като следовател, и като прокурор на различни позиции, дълго време е зам.-градски прокурор на София, има административен капацитет да ръководи СГП до провеждането на успешен избор на титуляр“, обяви за нея Иван Гешев.

Предстои да се обяви процедура за избор на титуляр начело на СГП.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.