Последни новини
Home / Законът / Глоба от 2 000 лева за Инспектората към ВСС, разкрил личните данни на 50 човека

Глоба от 2 000 лева за Инспектората към ВСС, разкрил личните данни на 50 човека

Defakto.bg

Санкцията не е репресия, а мярка за възпиране от нарушения, обясняват от КЗЛД

Глоба от 2 000 лева е наказанието, определено на Инспектората към ВСС за “официалното” изтичане на личните данни на 50 човека миналото лято.

Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в отговор на поредно запитване на Де факто.

Както вече е известно, извършената проверка в Инспектората е установила неправомерно публикуване на личните данни на 20 съдии, прокурори и следователи, 19 съпрузи на магистрати и на 11 непълнолетни деца. За магистратите са обявени без задължителното заличаване техните ЕГН, номер на лична карта, адрес и телефон, както и имената и ЕГН на съпрузите и децата. Това става при публикуването от Инспектората на декларациите за имущество и интереси на съдиите, прокурорите и следователите през юли миналата година.

Проверката тръгна след скандала с разкритите лични данни на съдия Мирослава Тодорова, нейния съпруг и непълнолетния им син. Имената на останалите пострадали остават неизвестни.

Известно е обаче, че при определянето на санкцията за тези нарушения Законът за защита на личните данни препраща директно към Еврорегламента, а там е предвидена глоба до 10 000 000 евро.

Миналата година, след пробива в системата на НАП и проверката на Комисията за защита на личните данни там, приходната агенция бе глобена с 5 млн.лева. Факт е, от НАП изтекоха данните на над 5 милиона българи, но пък разкриването им бе плод на външна атака, а не на официално публикуване от самата институция.

Мотивите на КЗЛД да е далеч по-милостива към съдебния Инспекторат, ръководен от Теодора Точкова (на снимката горе) са, че санкцията не е репресия и размерът й е определен при преценка на “утежняващите и смекчаващите вината обстоятелства”.

Цанко Цолов

Отговорът до Де факто е подписан от члена на КЗЛД Цанко Цолов.

Той гласи:

В резултат от извършена проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет е съставен акт за установяване на административно нарушение и издадено наказателно постановление.

След като прецени както утежняващите, така и смекчаващите вината обстоятелства, КЗЛД наложи санкция в размер на 2 000 лева.

Във връзка с множеството запитвания за размера на санкцията Комисията за защита на личните данни пояснява, че санкциите, които налага, не са репресивни по своя характер, а целят възпиране на неправомерни действия, констатирани в резултат на извършена проверка, и създаване на превантивна среда при обработването на лични данни от администраторите в Република България“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.