Последни новини
Home / Законът / Глоба от 2 000 лева за Инспектората към ВСС, разкрил личните данни на 50 човека

Глоба от 2 000 лева за Инспектората към ВСС, разкрил личните данни на 50 човека

Defakto.bg

Санкцията не е репресия, а мярка за възпиране от нарушения, обясняват от КЗЛД

Глоба от 2 000 лева е наказанието, определено на Инспектората към ВСС за “официалното” изтичане на личните данни на 50 човека миналото лято.

Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в отговор на поредно запитване на Де факто.

Както вече е известно, извършената проверка в Инспектората е установила неправомерно публикуване на личните данни на 20 съдии, прокурори и следователи, 19 съпрузи на магистрати и на 11 непълнолетни деца. За магистратите са обявени без задължителното заличаване техните ЕГН, номер на лична карта, адрес и телефон, както и имената и ЕГН на съпрузите и децата. Това става при публикуването от Инспектората на декларациите за имущество и интереси на съдиите, прокурорите и следователите през юли миналата година.

Проверката тръгна след скандала с разкритите лични данни на съдия Мирослава Тодорова, нейния съпруг и непълнолетния им син. Имената на останалите пострадали остават неизвестни.

Известно е обаче, че при определянето на санкцията за тези нарушения Законът за защита на личните данни препраща директно към Еврорегламента, а там е предвидена глоба до 10 000 000 евро.

Миналата година, след пробива в системата на НАП и проверката на Комисията за защита на личните данни там, приходната агенция бе глобена с 5 млн.лева. Факт е, от НАП изтекоха данните на над 5 милиона българи, но пък разкриването им бе плод на външна атака, а не на официално публикуване от самата институция.

Мотивите на КЗЛД да е далеч по-милостива към съдебния Инспекторат, ръководен от Теодора Точкова (на снимката горе) са, че санкцията не е репресия и размерът й е определен при преценка на “утежняващите и смекчаващите вината обстоятелства”.

Цанко Цолов

Отговорът до Де факто е подписан от члена на КЗЛД Цанко Цолов.

Той гласи:

В резултат от извършена проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет е съставен акт за установяване на административно нарушение и издадено наказателно постановление.

След като прецени както утежняващите, така и смекчаващите вината обстоятелства, КЗЛД наложи санкция в размер на 2 000 лева.

Във връзка с множеството запитвания за размера на санкцията Комисията за защита на личните данни пояснява, че санкциите, които налага, не са репресивни по своя характер, а целят възпиране на неправомерни действия, констатирани в резултат на извършена проверка, и създаване на превантивна среда при обработването на лични данни от администраторите в Република България“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.