Последни новини
Home / Законът / 15 г. и 10 г. лишаване от свобода получиха машинистите по делото „Хитрино“

15 г. и 10 г. лишаване от свобода получиха машинистите по делото „Хитрино“

Defakto.bg

Мегаделото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, при която загинаха 7 души  и причинени значителни материални щети, завърши с ефективни присъди за двамата локомотивни машинисти – 15 години лишаване от свобода получи машиниста Димитър Михнев и 10 години  колегата му Радослав Петков постанови  Шуменският окръжен съд Основният мотив за осъдителните присъди е превишената скорост, сочена като причина за тежката катадстрофа.

Близо две  години бяха нужни на съда, за да изясни фактическите обстоятелства около трагичния инцидент от 10 декември 2016 г.  Адвокатите на пострадалите при инцидента на гара Хитрино настояха за по  20 години затвор за двамата обвиняеми машинисти.  Миналата семцизца прокуратурата поиска  максимална присъда за машинистите.

Защитата на машинистите Михнев и Петков пледира за   оправдателни присъди. Адвокатите бяха категорични, че обвинението не е доказано. „За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице. Само така може да се постанови един стабилен съдебен акт. А прокурорът каза, че причината за експлозията не е установена”, обясни адвокат Ивайло Йорданов.

Причината за трагедията е лошата жп инфраструктура, заявиха вчера защитниците на обвиняемите.

В съдебната зала двамата машинисти заявиха, че  съжаляват за тежките последствия и помолиха да бъдат оправдани. По време на делото Михнев бе пуснат под гаранция от 10 000 лв., а Петков бе с мярка „подписка“.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

Делото „Хитрино“ в цифри:

Досъдебното производство е 40 тома. По досъдебното производство са били назначени и извършени седем съдебномедицински експертизи за аутопсия, 14 – за причинени тежки и средни телесни повреди, 21 – за леки телесни повреди.

За разпознаване на загинали са назначени четири ДНК-експертизи.

Извършени са 10 химически  и 7 токсикологични експертизи.

За решаване на казуса по същество са назначени 4 технически експертизи –  за железния път, за скоростта на композицията, за дерайлирането й от релсовия път, както и за осигурително-техническата дейност. Направена е била и пожаротехническа, 2 компютърно-технически, 2 криминалистически и трасологогична експертиза.

Има 3 съдебнопсихиатрични експертизи. Вещите лица по наказателното дело са общо 56.

Разпитани са 90 свидетели.

 

About De Fakto

Проверете също

Онлайн семинари за адвокати по извънредното положение – от мерките срещу коронавируса до допустимите ограничения на права и свободи

Семинари онлайн по актуални теми, свързани с извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса …

Камарата на частните изпълнители дари 52 300 лева на Александровска болница

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) дари 52 300 лева на Александровска болница в София …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.