Последни новини
Home / Законът / Антикорупционната комисия се „събуди“, откри и рискова поправка в Закона за отбраната

Антикорупционната комисия се „събуди“, откри и рискова поправка в Закона за отбраната

Defakto.bg

Още в първия месец на годината и на новото си ръководство антикорупционната комисия е видимо активна.

След съобщения за поискани граждански конфискации (включително за Арабаджиеви), започнати производства за конфликт на интереси (и срещу шефа на НСО) и установен конфликт на интереси, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) днес обявява за предлагана рискова поправка в Закона за отбраната, която тя не съгласува. КПКОНПИ заявява, че нормата съдържа предпоставки за корупция.

Сотир Цацаров

В концепцията си за управлението на КПКОНПИ новият й председател Сотир Цацаров бе дал заявка да „събуди“ комисията. И – явно – вече я изпълнява.

Конкретните визирани промени в Закона за отбраната и въоръжените сили са предложени от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов на 6 януари, а като бъдещ вносител МС ги е пуснал за съгласуване. Става дума за увеличаване на пределната възраст за пенсиониране на определени категории военнослужещи.

Съобщението на КПКОНПИ:

„В Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е постъпил за съгласуване проект на решение на Министерски съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

С предложения проект най-общо се цели извършването на промени в Закона, свързани с:

  • увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия;
  • възможност за увеличаване на пределната възраст до три години „в интерес на службата“ на военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсия – по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред;
  • регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

На свое редовно заседание, КПКОНПИ взе решение, че няма да съгласува проекта в частта му относно следната разпоредба:

„Пределната възраст за военна служба на военнослужещите по чл. 160, ал. 1, 2 и 3, които към датата на влизане в сила на този закон са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред“ (това е преходна разпоредба от поправките – б.р.).

Красимир Каракачанов

В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба. Липсват ясно разписани критерии /професионална квалификация, компетентност и др./, освен общо посоченото изискване „в интерес на службата“, относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба. Така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия. Според КПКОНПИ това представлява корупционен риск.

По отношение на останалите разпоредби КПКОНПИ няма бележки и предложение относно наличието на корупционен риск.

Съгласно чл. 32 ал. 1 т. 1 ЗПКОНПИ, всеки законопроект, изготвен от органите на изпълнителната власт, подлежи на съгласуване от КПКОНПИ относно наличието на корупционен риск“.

В момента чл. 160, ал.1 от Закона за отбраната определя пределната възраст за военна служба.

Несъгласуваната от КПКОНПИ поправка касае възрастта за офицерски кандидати, младши офицери и майори (капитани III ранг), която в момента е 55 г.

Красимир Каракачанов е мотивирал конкретната промяна за удължаване с 3 години на службата на тези военни, упражнили правото си на пенсия, като средство срещу недокомплекта в армията. Освен това „особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили длъжности“ в момента се заемат от военнослужещи, упражнили право на пенсия, заявява министърът.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.