Последни новини
Home / Законът / „БОЕЦ“ изпрати сигнал до главния прокурор на ЕС за работата на Иван Гешев като обвинител

„БОЕЦ“ изпрати сигнал до главния прокурор на ЕС за работата на Иван Гешев като обвинител

Defakto.bg

Гражданско движение БОЕЦ е внесло сигнал до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за работата на Иван Гешев преди да стане главен прокурор. Сигналът е адресиран  и до председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен и ресорните еврокомисари.

От сдружението са категорични,  че  данните за дейността и професионалните резултати на прокурор Гешев, представени пред Висшия съдебен съвет  по време на неговата номинация и изслушване във връзка с процедурата му по избор на главен прокурор са фалшифицирани и манипулирани.

Според отговор на въпрос, зададен от “ Боец“ по Закона за достъп до обществена информация до Софийска градска прокуратура  за периода 2009 –  2016 г., когато Иван Гешев е бил прокурор в Софийска градска прокуратура, той е внесъл общо 20 обвинителни акта, по които са осъдени 27 души.

Получените,  предоставени от Емилия Русинова, ръководител на СГП, данни сериозно се  разминават с представените пред ВСС за дейността на Иван Гешев при неговото номинирането му и избиране за главен прокурор, казват от  „Боец“.

„Фалшификацията става видима, след като тези данни се сравнят с представените пред ВСС данни за дейността на Гешев при неговото номиниране и избор. В специален доклад се цитират други данни – за периода от 2006 г. – 2016 г. прокурор Гешев има внесени в съда 230 акта и по тях са били осъдени 233 лица. Десет пъти са завишени данните. Има малко разминаване в периода, защото на нас от СГП ни отговарят за 2009 – 2016, а там се цитира 2006-2016г, защото от 2006 до 2009 г. Гешев е бил в районна прокуратура, където няма внесен нито един обвинителен акт“, сочат от БОЕЦ.

На сдружението не е предоставена информация за сключените от Иван Гешев споразумения, „като очевидно, част от „осъдените” са именно и тези, с които е сключвал споразумения и те са с условни присъди“, коментират от „Боец“.

Днес от сдружението  проведоха  протест пред сградата на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.