Последни новини
Home / Законът / ВСС се отказа да актуализира заплати днес, отложи решението

ВСС се отказа да актуализира заплати днес, отложи решението

Defakto.bg

Една от най-важните точки на заседанието на Пленума на ВСС – за актуализиране на Таблица 1 за определяне на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи бе изненадващо отложена днес. Актуализацията трябваше да е в сила от 1 януари 2020 г.

Точката бе внесена от бюджетната комисия на ВСС. Днес  председателят й Боян Магдалинчев лаконично обяви, че по решение на комисията от вчера иска нейното отлагане.

Освен актуализиране на таблицата със заплатите, в същата точка бяха и класификаторите на длъжностите в администрациите на съдилищата, прокуратурата, ВСС, НИП и Инспектората.

При представянето на съдебния бюджет във ВСС бе обявено, че са заложени средства за 10 % увеличение на възнагражденията през годината, с толкова те нараснаха и през 2019 г.

В Закона за съдебната власт са регламентирани само минималните магистратски заплати в системата – на “младшите”, които трябва да са равни на две средномесечни заплати в бюджетната сфера. Оттам нататък възнагражденията нарастват по нива на базата на енигматичен алгоритъм.

За последно най-ниските основни заплати на магистрати бяха над 2 000 лева, най-високите, във върховните инстанции – около 4 500 лева.

Проект на решение за актуализиране на Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи на основание чл. 218, ал. 2 и ал. 3 от ЗСВ и Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ, Класификатор на длъжностите в администрацията на ПРБ на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ и Класификатор на длъжностите в администрацията на ВСС, НИП и Инспектората към ВСС на основание чл. 341, ал. 3 от ЗСВ, считано от 01.01.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси”

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.