Последни новини
Home / Законът / ВСС се отказа да актуализира заплати днес, отложи решението

ВСС се отказа да актуализира заплати днес, отложи решението

Defakto.bg

Една от най-важните точки на заседанието на Пленума на ВСС – за актуализиране на Таблица 1 за определяне на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи бе изненадващо отложена днес. Актуализацията трябваше да е в сила от 1 януари 2020 г.

Точката бе внесена от бюджетната комисия на ВСС. Днес  председателят й Боян Магдалинчев лаконично обяви, че по решение на комисията от вчера иска нейното отлагане.

Освен актуализиране на таблицата със заплатите, в същата точка бяха и класификаторите на длъжностите в администрациите на съдилищата, прокуратурата, ВСС, НИП и Инспектората.

При представянето на съдебния бюджет във ВСС бе обявено, че са заложени средства за 10 % увеличение на възнагражденията през годината, с толкова те нараснаха и през 2019 г.

В Закона за съдебната власт са регламентирани само минималните магистратски заплати в системата – на „младшите“, които трябва да са равни на две средномесечни заплати в бюджетната сфера. Оттам нататък възнагражденията нарастват по нива на базата на енигматичен алгоритъм.

За последно най-ниските основни заплати на магистрати бяха над 2 000 лева, най-високите, във върховните инстанции – около 4 500 лева.

Проект на решение за актуализиране на Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи на основание чл. 218, ал. 2 и ал. 3 от ЗСВ и Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ, Класификатор на длъжностите в администрацията на ПРБ на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ и Класификатор на длъжностите в администрацията на ВСС, НИП и Инспектората към ВСС на основание чл. 341, ал. 3 от ЗСВ, считано от 01.01.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси”

About De Fakto

Проверете също

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.