Последни новини
Home / Законът / Два дни допълнителен платен отпуск за непушачи предлагат от ВМРО

Два дни допълнителен платен отпуск за непушачи предлагат от ВМРО

Defakto.bg

Два  дни допълнителен платен годишен отпуск да имат непушачите предлагат от  ВМРО.  Промените са внесени в НС от депутатите Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабанов, като се предлага  те да  бъдат извършени в Кодекса на труда.

Законопроектът е внесен без предварително обсъждане със синдикати и работодатели,   но според вносителите, не би имало пречка да се даде възможност на работодателите да  договарят до два дни допълнителен платен отпуск  със служителите, които не пушат на работното място.

Разпоредбата може да се прилага и спрямо пушачи, които не пушат на работното място, казват вносителите.  Промяната няма да се отнася за работещите при условията на надомна работа и при работа от разстояние (чл.  107 б и 107 з от КТ).

Според депутата от ВМРО Александър Сиди,  заради забраната за пушене на закрито пушачите получават нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на два часа, което е дискриминация към непушачите. По думите му имало работодатели, които давали финансови бонуси за непушачи.

„С оглед ограниченията на тютюнопушенето закрепени в закона за здравето, чрез които се наложи тотална забрана за пушене на обществени места, пушачите нямат право да задоволяват вредният си навик на работните си места. Това налага честото им излизане извън работните помещения, което обикновено се случва в различно време от регламентираното време за почивка. Обикновено пушачите излизат да пушат за поне 10 мин на всеки около два часа, което има осигурява допълнителна, нерегламентирана почивка от поне 40 минути на ден при осем часов работен график. Това разбира се поставя непушачите в дискриминационни условия спрямо колегите им пушачи.“, е записано в  мотивите на законопроекта за допълнение в Кодекса на труда.

Предложението е да бъде  създадена нова разпоредба – чл. 156б  от Кодекса на труда.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.