Върховната касационна прокуратура е взеля на специален надзор делата за убийствата на 18-годишната Андреа Руменова в белослатинското село Галиче и на 28-годишния Тоско Бозаджийски в Солун, съобщиха от държавното обвинение.  Това е станало с разпореждането на главния прокурор Иван Гешев.  В съобщението е акценитрано, че след срещата в  понеделник  с премиера и бащата на Андреа,   главният прокурор разпореди  на административните ръководители на прокуратурите да извършат проверка на разследванията по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем, какъвто е случаят с обвиняемия за убийството.

С друга заповед на Гешев Върховната касационна прокуратура е взела на специален надзор и делото за убития на 05.01.2020 г. в  Солун български гражданин Тоско Бозаджийски.  Досъдебното производство е образувано на 21.01.2020 г. с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура по повод изпратени материали от клуб „Ботев – Пловдив“, за това, че на територията на Република Гърция в гр. Солун умишлено е умъртвено лице с българско гражданство.

Досъдебното производство е възложено на Национална следствена служба.

28-годишният Тоско Бозаджийски загуби живота си на 5 януари в Солун, след като беше нападнат от привърженици на ПАОК и при опит да избяга беше прегазен от автомобил в Солун. Досъдебно производство бе образувано и в България на 21 януари с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура.

От прокуратурата припомнят, че на среща в Министерски съвет на 20 януари с Бойко Борисов и бащата на убития млад мъж, главния прокурор е поел ангажимент да сезира Софийска градска прокуратура, която да прецени налице ли са данни за образуване на досъдебно производство на територията на България.