Последни новини
Home / Законът / Обвиниха трима руски граждани за опит да отровят Емилиян Гебрев

Обвиниха трима руски граждани за опит да отровят Емилиян Гебрев

Defakto.bg

По разследването на  опита за  умишлено отравяне на Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и търговски директор на фирма „Емко“,  са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство, обяви държавното обвинение.  От прокурорското съобщение се разбира, че в периода от 28.04.2015г. до 04.05.2015 г. в  София,  руснаците са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите  чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС).  Така след идеята от началото на разследването, че отравяннето е  резултат от употреба на рукола,  властите вече са склонни  да обявят, че след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания,  България е втората страна,  в която руснаци са използвали  нервнопаралитично вещество с бойно предназначение.

СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване, с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

Имената на обвиняемите не се съобщават.

Преди дни  прокуратурата  разпространи доказателства от  делото за опита за убийство.  На видеокадри от  28 април 2015 г. – денят, в който е бил извършен опитът за отравяне се видя  как неизвестно лице се разхожда необезпокоявано и оглежда автомобилите и гаража на дружеството. Понеже не се виждало добре лицето, както и за евентуално разпознаване, записите били пратени на ФБР, съобщи прокуратурата.

Официалното съобщение:

Във връзка с воденото разследване под надзора на СГП, касаещо опита за  умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т., са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство. Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер / ФОС /.

      В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.