Последни новини
Home / Законът / С 20 на 0 гласуваха оставката на Пламена Цветанова от ВСС, възстановиха я за магистрат

С 20 на 0 гласуваха оставката на Пламена Цветанова от ВСС, възстановиха я за магистрат

Defakto.bg

“Гешев е позор!”, скандираше “Боец” пред съдебния съвет

Единодушно, с 20 “за” Пленумът на ВСС гласува оставката на Пламена Цветанова като изборен член на съвета.

Коментари нямаше, всичко мина безмълвно. Тук бе и главният прокурор Иван Гешев, председателят на ВКС Лозан Панов отсъства заради командировка.

Председателстващият Боян Магдалинчев само разясни, че оставката се обявява, не се коментира. Последва гласуване, за освобождаване се искаха 17 “за”.

Пламена Цветанова

Веднага последва извънредно заседание на Прокурорската колегия с единствена точка възстановяване на Цветанова като магистрат, но не в националното следствие (откъдето бе дошла), а във Върховната касационна прокуратура. То бе гласувано също единодушно, с 10 “за”. Подобно “преместване” на равна по степен длъжност за кадровици бе позволено от закона заради предния състав на ВСС.

Процедурата за възстановяването на Цветанова бе нужна, за да може на следващо заседание на колегията тя да бъде назначена като зам.-главен прокурор при ВКП. По предварителна информация идеята е Цветанова да заеме предишното място на Иван Гешев, с ресор спецпрокуратурите.

Днес главният прокурор бе лаконичен: “Както знаете, Пламена Цветанова подаде оставка от ВСС,която бе приета. Ще внеса предложение за назначаването й като зам.-главен прокурор”.

Заради “БОЕЦ”, имаше засилена охрана пред ВСС

Малко след началото на днешния Пленум пред сградата на ВСС се събра протест на “БОЕЦ”, заради неверните данни за внесените от Гешев обвинителни актове като прокурор.

“Гешев е позор!!!”, скандираха протестиращите. И напомняха емблематични акции с участието на новия главен прокурор, включително ареста на кметиците от “Младост”.

Снимки: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Намалиха с 10 % заплатата на съдийка от СГС за бездействие по дела като районен магистрат

Намаляване на заплатата с 10 % за срок от 6 месеца е наказанието за съдията …

Проф. Пламен Киров: “Юридическа каша” е да се променя Изборният кодекс през закона за извънредното положение

Видеонаблюдението на изборния  процес е невъзможно без промени в Изборния кодекс аконодателите създават “юридическа каша” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.