Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на софийските адвокати започна и продължи със спорове, Данаил Кирилов ги приветства с „респект и уважение“ (допълнена)

Общото събрание на софийските адвокати започна и продължи със спорове, Данаил Кирилов ги приветства с „респект и уважение“ (допълнена)

Defakto.bg

С оспорвания тръгна Общото събрание на софийските адвокати в 272 аудитория на СУ  „Св.Климент Охридски“ днес. Стартът бе ознаменуван със спорове за „независимите наблюдатели“ от страна на адвокатите, избора на председател на събранието, както и с въпроси за „кворума“ и „мнозинството“.

Законът на адвокатурата предвижда, ако в обявения час не са се събрали повече от половината от членовете на колегията, после кворумът да е падащ и това е известно. Въпросът бе колко човека са се събрали в 272 аудитория, в крайна сметка към 10 часа бяха отчетени 205 – присъстващи и пълномощни от общо 6 159 вписани в САК. А началото показа, че денят ще е „тежък“.

Днешното събрание е изборно, а кандидатите за председател на Софийския адвокатски съвет са шестима. Де факто публикува вижданията на трима от тях – Райна Аврамова, Александър Машев и Стефан Марчев. Останалите кандидати са Пламен Джуров, Владислав Янев и Петър Антонов.

Гласуването ще е утре. Избор има, ако някой от кандидатите получи повече от половината от подадените гласове. Ако това не е постигнато, се провежда балотаж между първите двама.

Избират се също и управителните органи – Софийски адвокатски съвет, Дисциплинарен съд, Контролен съвет.

В този мандат членовете на САС са 24, на Дисциплинарния съд – 15, на Контролния съвет – 7. Избират се и делегати за Общото събрание на адвокатурата през февруари.

В края на днешния ден е гласувана числеността на новия САС – 15 основни членове заедно с председателя и 12 резервни.

Приветствията

„За мен е привилегия и чест да бъда част от живота на колегията,именно адвокатите са тези, които гарантират максимално не само буквата, но и духа на законите. Респект и уважение!“, се казваше в приветствието на Данаил Кирилов, изчетено от зам.-министър Ахладова. И още: „Адвокатът навсякъде е гарант за човешките права и свободи. Адвокатурата е орган с професионална позиция по ред законопроекти, има ключова роля в изпълнението на съдебната реформа и прилагането на европейските стандарти. Вие сте едни от най-ценните партньори на държавата и институциите в осъществяването на реформата!“

Благодарности за ползотворната работа с адвокатския съвет, оглавен от Ивайло Данов и пожелание за успешен мандат на новия съвет бе отправил председателят на ВАС Георги Чолаков чрез зам.-председателя на върховния съд Милка Панчева. „В мое лице адвокатурата ще продължава да има партньор и подкрепа в отстояването на принципите на законност и прозрачност“, заявява Чолаков.

В 272 аудитория на СУ бе и зам.-председателят на Софийския градски съд Стефан Кюркчиев (шеф на Гражданското отделение). Той говори от името на председателя Алексей Трифонов, но и на магистратите. „За мен е чест не защото протоколът иска да го казвам, а защото вашето събрание е изключително важно. Конституцията определя адвокатурата като свободна, независима и управляваща се – именно това трябва да демонстрирате днес на вашето събрание и да покажете на обществото, че адвокатурата е готова да изпълнява тези много важни функции. Виждам, че предстои напрегнат и съдържателен дебат. След избора на САК от СГС сме готови в сътрудничество да продължим нашата съвместна работа, нашата цел е една – налагане върховенството на закона“, обяви Кюркчиев.

Думата бе дадена и на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. А тя каза: „Изненада беше за мен, че ми дадоха думата, аз не се чувствам гост, аз съм член на САК, качеството ми на председател на ВАдС ме прави пръв сред равни. Всички заедно да работим за това да бъде утвърдена адвокатската професия, имено на адвокатурата да бъде споменавано с добро, не с лошо“.

Поздравителни адреси са получени от президента Румен Радев, от Боян Новански от ВСС и от столичния кмет Йорданка Фандъкова, обяви Ивайло Данов.

Той отчете работата в защита на правата на колеги, включително при задържане и определяне на необосновано високи гаранции на защитници, излизането със становища срещу произвола над български и чуждестранни адвокати, срещу уволнението на Силвия Великова от БНР, изпратената позиция и ред въпроси към Иван Гешев като кандидат за главен прокурор.

Въпросите към Данов – основно за командировките в чужбина

Командировките на председателя на Софийския адвокатски съвет Ивайло Данов в чужбина бяха обект на най-засилен интерес от аудиторията.

Питанията бяха най-вече за ползите за столичната колегия от тях, постигнатите договорености, отчетите. Като „подтема“ се очерта медиаторски форум в Цюрих. Имаше и въпроси за участията на председателя и на неговия заместник Александър Машев в заседанията на ВАдС.

Данов отговори, че по решение на САК за всяка командировка трябва да се изготвя писмен отчет в едномесечен срок, но пътувалият давал устен отчет пред съвета още на следващото заседание. Призна обаче, че „за докладите търпим критика“.  Като ползи за колегията обяви, че за първи път през септември София ще е столица на конгрес на международна адвокатска организация. А присъствието на председателя на САС „се възприема много по-сериозно“. За заседанията на ВАдС обяви, че на половината е ходил той, на другата – Машев. Но ги разкритикува, че продължават по 10 часа, а в САС са били по-кратки и ефективни.

Оживление предизвика призивът на Мария Мусорлиева (бивш зам.-председател на ЦИК): „Да си направим една партия, да спасим България, а не да се занимаваме с Цюрих-Мюрих и какво ли не!“

Борислав Вълчев пък обяви: „Ще получа алергичен шок от тези въпроси за командировките“.

Любопитно бе изказване на Пламен Паунов. Той прикани „да оправим първо как се държат в България с нас. Адвокатите в Сърбия и във Франция са на пиедестал, но това стана, след като единно се вдигнаха на стачка“. Последваха аплодисменти.

Момент от Общото събрание

Велислав Величков отправи предложение към САС да се сформира група по законодателството, която да разглежда внесените проекти, свързани със съдебната власт, „независимо дали са на правосъдния министър  или на видни депутати и САС да ги внася за обсъждане във Висшия адвокатски съвет. Та после, като се сблъскаме с поредните безумия, да видим кой наш колега си е мълчал и не е взел отношение“.

Стефан Марчев заключи, че очаква в следващия отчет от друг съвет да се говори за процесуалните права на адвокатите, нелоялната конкуренция и т.н.

Не приеха отчета за изпълнение на бюджета

Общото събрание не прие отчета за изпълнението на бюджета на колегията за 2019 г. Питанията, споровете и страстите за дефицит от близо 149 хил.лв. От отговорите на счетоводителя на САК се разбра, че той е покрит с наличности по банкови сметки.

Събранието обаче реши, че отчетът не е бил достатъчно ясен. Неприемането на отчета за бюджет е прецедент.

329 дисциплинарни дела, 27 лишени от адвокатски права

Водени са 329 дисциплинарни дела през м.г., отчете председателят на Дисциплинарния съд Светозар Златанов. 307 от делата са били срещу адвокати длъжници, неплатили вноски към колегията и ВАдС, 22 – по жалби и сигнали от съдебни и други институции и граждани.

Най-тежките санкции – лишаване от право да упражняват адвокатска професия за определени периоди от време, са били наложени на 27 адвокати.

Адвокат Ели Христова посочи проблем – Кодексът за етично поведение на българските магистрати почти не съдържа норми за дължимото поведение спрямо адвокатите. Казано е само, че ни дължат вежливо поведение и то в края на редицата. В Кодекса за етично поведение на съдебните служители думата „адвокат“ въобще липсва, категорична бе Христова. Предложи заедно с останалите адвокатски съвети и с ВАдС да направят „всичко възможно да принудим ВСС да обърнат подобаващо внимание и да ни дължат уважение като на защитници на правата в България“. Даде и идеята, подобно на други професии, в случай на повдигане на дисциплинарно обвинение обвиненият адвокат да минава онлайн тест по етичните правила на професията.

Общото събрание приключи към 20 часа. Гласуването започва утре от 9 ч.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.