Последни новини
Home / Законът / Манолова: Новата Наредба за топлофикациите заобикаля решението на съда за отмяната й

Манолова: Новата Наредба за топлофикациите заобикаля решението на съда за отмяната й

Defakto.bg

Да се въведе образец на  сметката за парно и топла вода с ясни реквизити, настоява  тя
Новата наредба за топлоснабдяването е опит на Министерството на енергетиката да заобиколи решението на ВАС за отмяната й и всъщност е старата наредба, заяви   Манолова, като се обяви против проекта на наредбата на Министерството на енергетиката.

Да се въведе образец на сметката за парното с ясни реквизити – какво количество топлинна енергия е начислена на потребителя – за гореща вода, сградна инсталация, общи части, парно – и образецът да е ясен и разбираем за гражданите.

Това поиска  на форум, организиран от „Изправи се.БГ” в София Мая Манолова, председател на гражданската платформа, съобщи пресофисът. Платформата ще изпрати писмено становище до  Министерството на енергетиката (МЕ)  в рамките на срока на общественото обсъждане на новата наредба за топлофикациите, който изтича на 13 февруари 2020 г.

На  13 януари 2020 г. Министерството на енергетиката предложи проект на наредба за топлофикациите.

Няма визия и политическа воля  и стратегия за промяна в  Министерството на енергетиката, така че да защитят гражданите от двата монопола – на фирмите за дялово разпределение и на топлофикациите.

Новата методика си е старата методика и тя е толкова незаконна, колкото и  старата. ВАС отново ще я отмени, прогнозира Манолова, визирайки първоинстанционното решение на ВАС да се отмени наредбата, защото не гарантира справедливо разпределение на топлинната енергия в сградите.

„Сега гражданите имат право единствено да плащат. Други органи решават вместо гражданите и не носят отговорност за решенията си. КЕВР определя цените, но гражданите не могат да ги обжалват. Топлофикациите доставят топлинната енергия, отчитат топломерите и правят настройките, но хората не могат да обжалват. Дружествата за разпределение на топлинна енергия пък разпределят енергията, но не проверяват за грешки и не дължат обяснения на гражданите за грешки. Това е омагьосан кръг и ако не се промени Законът за енергетиката, това ще продължи“, каза Манолова.

Наскоро и Омбудсманът Диана Ковачева в становище до  министъра на енергетиката Теменужка Петкова по проекта на Наредбата за топлоснабдяването, обяви, че тя не съдържа нови предложения за това, как се формира дяловото разпределение на топлинна енергия в сгради-етажна собственост. По тази причина, новата „стара“ наредба не дава на гражданите очакваната справедливост, а именно фактуриране на консумираното количество топлинна енергия, въз основа на действителното потребление най-малко веднъж годишно – принцип, залегнал в Закона за енергетиката (ЗЕ).   Омбудсманът смята и че не е намерен и балансът между икономическите интереси на участващите в процеса страни и гарантиране правото на потребителите на заплащане на реално ползвана услуга.

Аргументите на съда, свързани с нарушения на административните правила при изработване на нормативни документи и при определяне на формулата за сградна инсталация, „важат с пълна сила и за новата наредба“, категорична бе и  Ковачева.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.