Последни новини
Home / Актуално / Адвокат Екимджиев: Искането на Гешев е недопустимо, КС не е просветно учреждение за консултации на недоучили юристи

Адвокат Екимджиев: Искането на Гешев е недопустимо, КС не е просветно учреждение за консултации на недоучили юристи

Defakto.bg

Изглежда след като се оказа, че  не познава принципите за разделение на властите по Конституция, г-н Гешев  много държи да покаже, че не може да осмисли и нейни ясни   разпоредби,  каквато е нормата на  чл.103 от основния закон, който визира неказателната неотговорност на държавиня глава.

Това заяви адвокат Михаи Екимджиев пред bTV тази сутрин по повод пигането на главния прокурор до КС докъде се простира имунитетът на държавния глава и може ли да бъде разследван по време на мандата си за  други престъпления, освен държавна измяна и т.н, въпреки конституционната му защита.

Целта е безпощадно ясно – това е едно профилактиране на президента, този език и похвати явно идват отръки на новото ръководство на прокуратурата, а президентът трябва  да бъде държан на къса каишака с проверки и разследвания, за да забрави за идеите си за промени в конституцията и ограничаване на правомощията на главния прокурор„, каза Екимджиев.

Иначе въпросите са нелепи, защото голяма част от тях имат отговор в самата конституция, а и самият г-н Гешев  задава риторични въпроси в питането си до КС, коментира  адвокатът.

Това което  бих искал да поставя на вниманието на съдиите от КС,  е  че искането на главния прокурор е процедурно  недопустимо.  При една ясна разпоредба на конституцията, не бива Конституционният съд да бъде питан абстрактно, без да има конкретен казус, заяви адвокатът.  КС не е образователно учреждение, което трябва да отговаря на въпроси, без да е възникнал конкретен казус,  само защото са му поставени въпроси от недоучили юристи.  КС не бива да бъде използван за просвещение на хора, които не са учили когато трябва.

Разпоредбата на чл. 103 от Конституцията е ясна – по време на мандата на държавния глава не може под никаква  форма върху него да бъде упражняван процесуален натиск –  да се образуват проверки и разследвания и др.    Смисълът на Конституцията е да запази интегритета на държавния глава, неговата независимост и  да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата, казва  Михаил Екимджиев.  Недопустимо е да се заобиколи конституционната разпоредба, която не позволява над държавния глава да бъде упражняван паралегален натиск  под форма на проверки и разследвания, категоричен е той.

Докато трае манадата на прездента, той може да бъде разследван само за държавна измяна и нарушение на Конституцията.  „От гледна точка на практиката на Европейския съд, която г-н Гешев е добре да прочете,   всяко действие  на властите,  което показва намерение за претърсване, разпити и др. процесуални форми срещу държавиня глава, е  без основание, защото нямат отговор в Конституцията, заключи адвокат Екимджиев.

Какво точно не е ясно в чл. 103 от Конституцията, попита и депутатът от левицита Крум Зарков на страницата си във Фейсбук.  Според алинея 4  от текста срещу президента „не може да бъде възбудено наказателно преследване“.  Конституционият съд е тълкувал това понятие още през 1992 година.
От своя страна алинеи 1-3 съвсем ясно уреждат процедурата по импийчмънт, според която обвинители на президента могат да са единствено народни представители – т.е. прокуратурата няма никакво отношение.
И изобщо – съвсем ясна е целта на чл. 103 – да гарантира независимост на президента на републиката, комнетира юристът Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Един коментар

  1. бухалката гешефт е просто поредната страница от менюто с изроди на държавна сигурност за преразпределяне на поредните порции богатсвто за съсипване от наследниците на некадърните сталински терористи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.