Последни новини
Home / Законът / Гешев: Питах КС за имунитета на президента заради конкретно разследване, свързано с него

Гешев: Питах КС за имунитета на президента заради конкретно разследване, свързано с него

Defakto.bg

Знам, че не съм вършил нищо нередно, главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото, обяви президентът Радев

Изненадващото искане на новия главен прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за имунитета на президента и вицепрезидента и възможносттта те да бъдат проверявани и разследвани, получи своето обяснение.

Тълкуването е поискано заради конкретно досъдебно производство, обяви Гешев пред журналисти днес. Той бе в спецсъда на процеса „КТБ“. А отправеното искане не бе официално оповестено от прокуратурата, вчера говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че само Иван Гешев можел да го коментира.

В искането на Иван Гешев до Конституционния съд не е посочено разследване срещу президента,  като причина за питането.

Днешният коментар бе:

„Няма да коментирам защо точно сега отправям искането. Единственото, което мога да кажа, е че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори, които са видяли в него данни, които пораждат, да кажем неясноти в разпоредбата на чл.103 от Конституцията и са ми го изпратили да сезирам КС с искане за тълкуване. Констатирал съм, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил до КС“.

Какво е досъдебното производство, то ест текущото разследване, Гешев не каза. А на въпрос дали са верни информации, че след отправянето на искането президентът Румен Радев е искал среща с него, главният прокурор каза: Не съм се срещал с президента вчера.

„Не съм търсил главният прокурор по повод искането му до КС, очаквам решенението на съда“, заяви  президентът Румен Радев по време на отчета му за третата годишнина от встъпването му  длъжност. Радев подчерта, че не са му известни мотивите за искането на Гешев. „Оставям на вас да прецените защо точно в този момент се внася такова искане„, добави президентът. 

Главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото“, допълни президентът и подчерта, че очаква Конституционният съд да се ръководи от заложените в основния закон принципи. Аз знам, че не съм вършил нищо нередно, каза Радев.

Той каза още, че ще следи хода на конституционното дело и че очаква от главния прокурор старание в борбата с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда – крупните обществени поръчки, а напоследък – и „големи проекти без обществени поръчки“.

„Много ясно заявих при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да брани закона, а не управляващите, не определени бизнесмени“, каза президентът и допълни, че още по-рано е обявил, че ще търси срещи всички фактори в съдебната система, включително и с главния прокурор, за да разбере неговите виждания по предлаганите промени в Конституцията.

  

Да се бият полицаи се превърна в национален спорт

Новият главен прокурор коментира и образуваното разследване срещу граждани, участници във вчерашния протест пред МРРБ заради водната криза в Перник. Прокуратурата започна преследване срещу протестиращите за сблъсъка с полицаи, но не и за обгазяването на самите граждани.

Иван Гешев:

„Има образувано досъдебно производство, българските граждани имат право да протестират и защитават правата си, но при стриктно спазване на закона и да защитават собствените си права и държава, а не чужда държава. Това да се бият полицаи не е признак за демократичност, какво би станало в САЩ, които даваме като пример за демократичност, ако посегнеш на полицай? Да се бият полицаи се превърна в национален спорт, което трябва да спре“.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.