Последни новини
Home / Актуално / Наблюдаващият прокурор не може да раздава индулгениции за извършване на престъпления

Наблюдаващият прокурор не може да раздава индулгениции за извършване на престъпления

Defakto.bg
Адвокат Даниела Доковска

Наблюдаващият прокурор не може да разрешва извършване на престъпление.  Това е коментарът на  адвокат Даниела Даковска, преподавател по наказателен процес пред Дневник по повод разпространените от прокуратурата материали  на  подслушвани със СРС  разговори между шефа на ВВС ген. Цанко Стойков, срещу когото е образувано  досъдебно производство, президента Румен Радев и двама подчинени на  Стойков. На поставените въпроси, тя отговаря така:

Съгласно член 145-а от Наказателния кодекс, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права„, е коментарът на авторитетния адвокат.

Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление.

Запитана  как следва да действа прокуратурата в този случай, тя казва:

Според член 103, ал. 4 на Конституцията срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Кое не е ясно в този текст?! 

 Прокуратурата плати над 60 000 лв. заради разгласените  от Цв. Цветанов СРС по делото за „бебето във фризера“

Обезщетение от 40 000 лева, 2 000 лева разходи и над 20 000 лева лихва – толкова струваше на прокуратурата разрешението, което даде на  Цветан Цветанов през 2010 г.  и той  разгласи пред парламента записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори между лекари от горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“. Огласената версия бе  за    „умишленото умъртвяване“  на живо родено дете.  Случаят  нашумя като „бебето във  фризера“.

По-късно  деветорна съдебно-медицинска експертиза напълно оневини  горнооряховските лекари, разследването завърши безславно  „поради липса на престъпление“. На лекарите не бе повдигнато обвинение, а един  четиримата  спечели делото си за нанесени вреди от държавни органи.

Две  съдебни инстанции приеха, че разследващите са „сринали“ лекарската кариера на доктора, като незаконно са разгласили информация от разследването срещу него, а Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за разглеждане жалбата на прокуратурата и решението влезе в сила

„Разговорът между лекарите е бил записан със специални разузнавателни средства, разрешени по друго досъдебно производство. Гражданският съд няма право и задължение да преценява доколко използването им и публичното им разгласяване е в съответствие с разпоредбата на чл. 32 от ЗСРС, но публичното им огласяване по неприключило наказателно производство определено е противоправно поведение“, обяви в мотивите си   Софийският апелативен съд (САС), който  потвърди решението на първата инстанция. И добави, че  поведението на Цветанов и прокуратурата е било незаконосъобразно.
Логично, след като прокуратурата позволи на Цветанов да извърши  престъпление, наказателна отговорност не  му бе търсена. Макар, че когато е извършено престъпление от общ характер, прокуратурата е длъжна да образува наказателно производство.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.