Последни новини
Home / Законът / Отговорът на Гешев: Може би, едва ли не, президентът е извършил „евентуално“ престъпление

Отговорът на Гешев: Може би, едва ли не, президентът е извършил „евентуално“ престъпление

Defakto.bg
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова във вторник дадоха пресконференция по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност

 Уникално  четиво разпространи държавното обвинение,  официално – за да мотивира искането на новия главен прокурор Иван Гешев пред Конституционния съд за пределите на имунитета на държавния глава и възможностите на прокуратурата да образува производство срещу президента на страната.  По-рано на пресконферениця по повод третата годишина от встъпването в длъжност, Румен Радев заяви, че главният прокурор трябва да посочи мотивите за искането си до КС.

Разпространените от прокуратурата доказателства са по дело срещу ген.майор Цанко Стойков

И така от отговора научаваме, че: по  разследване на шефа на ВВС ген. майор Цанко Стойков чрез СРС, използвани от ДАНС, са събрани доказателства за „евентуално престъпление“, извършено от  Румен Радев, което  не е  свързано с дейността му като държавен глава. А разследването на прокуратурата е за „престъпен сговор“ по чл. 321, ал. 6 от НК (членът за организираната престъпност).  Интересно е, също,  че делото  се води от специализираната прокуратура, а  не от военната, при положение, че в престъпния сговор, който се разследва, участва шефът на ВВС, а според закона в тези случаи делото е подсъдно на военен съд. Подслушаните разговори са от 2019 г.

По отношение на Стойков са били приложени специални разузнавателни средства, използвани от ДАНС, при дешифровката на които разследващите попаднали на разговор за проверка на Антикорупционната комисия, свързана с назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Румен Радев е командвал ВВС.

 Приложени са  записи, направени със“ законно разрешени специални разузнавателни средства“, в които се обсъжда проверка на Антикорупционната комисия, свързана с президентската съпруга.  Подробности за проверката и причината за нея не се сочат,  но от проведените телефонни разговори  „ вероятно“ става дума за  проверка на КПКОНПИ, казва държавното обвинение и  можело да се приеме с „висока степен на достоверност предположението, че тази проверка  е осуетена поради укриване на документи“. Фактът е, че проверката  на КПКОНПИ от юни м.г. не бе открила данни за нарушаване на  Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси,  според официалното й  съобщение.

От анализирания доказателствен  материал обаче спецпрокурорите са стигнали до извода за „висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента на Република България“.

Прокуратурата публикува  и постановлението по делото, като от него са заличени определени пасажи.  Разбираме, че на  23 януари т.г. разследванеот е  спряно „заради опасността всяко  следващо действие да бъде извършено в противоречие с чл. 103 от Конституцията“.  И Гешев е отправил питането си до КС за тълкуване на чл. 103 от  основния закон, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

Разпространяването на материалите едва ли ще реши прокурорския  проблем, защото и първокурсниците по право от елитните училищата знаят, че срещу президента „не може да бъде възбудено наказателно преследване“. Обвинители на държавния глава и то само за държавна измяна и нарушение на Конституцията могат да са депутатите при процедура при импийчмънт, а окончателно въпросът се решава от КС, пред който се сочат  убедителни, а не „евентуални“ доказателства.  И само ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

Прокуратурата няма място в тази процедура, но очевидно пуска на пазара онова, с което разполага.

Разпространените от държавното обвинение материали Тук 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Един коментар

  1. С малоумие начело на прокуратурата, не може да очакваме възмездие на престъпниците-проститутки от партийните групировки, а само абсурдни димки, с които уж да изместят водещите теми сред обществото. Съд и затвор за тия партийни мижитурки независимо от цвета на перушината им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.