Последни новини
Home / Законът / След отлагания, кадровиците повишиха три съдийки в Гражданската колегия на ВКС

След отлагания, кадровиците повишиха три съдийки в Гражданската колегия на ВКС

Defakto.bg

След като миналия декември с процедурни хватки мнозинството в Съдийската колегия отложи безспорни повишения на магистрати в Гражданската колегия на ВКС, днес те все пак бяха назначени.

Единодушно, с 13 „за“ като върховни съдии бяха повишени Десислава Попколева (на снимката) и Таня Орешарова-Банкова от СГС, както и Мария Христова от ОС-Варна.  Те са първите, останали „под чертата“ след проведен конкурс и заемат овакантени по-късно места.

Известното име сред тях е на Десислава Попколева, която временно оглавяваше СГС след оставката на Калоян Топалов и преди избирането на Алексей Трифонов.

Изненадващо, възникна спор по молба на друг съдия – Валентин Бойкинов от СГС също да бъде повишен в Гражданската колегия на ВКС, макар да не е дори следващият поред в класирането. Преди него е Милена Даскалова, зам.-председател на ОС-Перник. Но най-вече – повече свободни места в Гражданската колегия в момента няма.

Драгомир Кояджиков обаче обяви, че молбата на Бойкинов била отхвърляна формално, а той изложил две страници мотиви. И искал да бъде назначен в Гражданската колегия, а после преместен заедно с бройката му в Търговската колегия на ВКС, иначе излизало, че съдиите от ВКС сами си решавали кои магистрати да бъдат назначени при тях и кои – не (имаше предвид ешението на Пленума на ВКС, с което три свободни борйки от Гражданската колегия бяха прехвърлени в Търговскатта). А в момента тече конкурс за Търговската колегия на ВКС.

С 10 на 3 гласа моллата на Валентин Бойкинов бе отхвърлена. „Против“ гласуваха Драгомир Кояджиков, Даниела Марчева и Стефан Гроздев.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.