Последни новини
Home / Законът / След отлагания, кадровиците повишиха три съдийки в Гражданската колегия на ВКС

След отлагания, кадровиците повишиха три съдийки в Гражданската колегия на ВКС

Defakto.bg

След като миналия декември с процедурни хватки мнозинството в Съдийската колегия отложи безспорни повишения на магистрати в Гражданската колегия на ВКС, днес те все пак бяха назначени.

Единодушно, с 13 “за” като върховни съдии бяха повишени Десислава Попколева (на снимката) и Таня Орешарова-Банкова от СГС, както и Мария Христова от ОС-Варна.  Те са първите, останали “под чертата” след проведен конкурс и заемат овакантени по-късно места.

Известното име сред тях е на Десислава Попколева, която временно оглавяваше СГС след оставката на Калоян Топалов и преди избирането на Алексей Трифонов.

Изненадващо, възникна спор по молба на друг съдия – Валентин Бойкинов от СГС също да бъде повишен в Гражданската колегия на ВКС, макар да не е дори следващият поред в класирането. Преди него е Милена Даскалова, зам.-председател на ОС-Перник. Но най-вече – повече свободни места в Гражданската колегия в момента няма.

Драгомир Кояджиков обаче обяви, че молбата на Бойкинов била отхвърляна формално, а той изложил две страници мотиви. И искал да бъде назначен в Гражданската колегия, а после преместен заедно с бройката му в Търговската колегия на ВКС, иначе излизало, че съдиите от ВКС сами си решавали кои магистрати да бъдат назначени при тях и кои – не (имаше предвид ешението на Пленума на ВКС, с което три свободни борйки от Гражданската колегия бяха прехвърлени в Търговскатта). А в момента тече конкурс за Търговската колегия на ВКС.

С 10 на 3 гласа моллата на Валентин Бойкинов бе отхвърлена. “Против” гласуваха Драгомир Кояджиков, Даниела Марчева и Стефан Гроздев.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отхвърли жалбите срещу повишенията на 9-ма съдии във ВАС

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решения на Съдийската колегия на ВСС, …

Радев: “Съкрушителната оценка” на САЩ за корупцията у нас нямаше да я има, ако властта се бе вслушала в хората

Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.