Последни новини
Home / Законът / Гешев замрази отношенията на прокуратурата с президентството, докато КС реши делото за имунитета на държавния глава

Гешев замрази отношенията на прокуратурата с президентството, докато КС реши делото за имунитета на държавния глава

Defakto.bg

Държавното обвинение преустановява всякакви контакти с президентството заради разделението на властите, както и за да бъдат избегнати всякакви съмнения, че прокуратурата прави опити да влияе на институцията. Това се казва в официално  съобщение на пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

Безпрецедентият мораториум, налаган от прокурорската служба важи докато Конституционният съд реши делото за задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, поискано от главния прокурор. Гешев поиска от съда задължително тълкуване за границите на имунитета на президента и вицепрезидента с оглед възможностите прокуратурата да им  повдига обвинения и да води срещу тях наказателни производства.

В периода на замразяване на отношенията,  Гешев разрешава  само официална писмена кореспонденция с президентството. До момента не са известни неформални отношения между двете институции с изключение на разпространени  вчера от главния прокурор подслушани разговори със СРС  срещу началника на ВВС,  президената  и още двама подчинени. В разговорите се обсъжда проверка на антикорупционната комисия, проверявала документи за назначаването на Десислава Радева във ВВС.  Комисията излезе със становище, че няма конфликт на интереси.  Разгласените материали са  от дело срещу ген. майор Цанко Стойков  по чл. 321, ал. 6 от НК ( за  организирана  престъпност).

Авторитетни наказателноправници коментираха,  че  огласяването на записи, получени от  СРС,  не по предназначение на разследването, е  престъпление по  чл. 145 от Наказателния кодекс.

Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление, коментира известният адвокат Даниела Доковска.

Последва реакция на лявата опозиция. “ Огласяваме на специални разузнавателни средства е закононарушение поне по няколко закона. Това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи“,  заяви Корнелия Нинова пред парламента в  декларация на БСП.  „Това е уж юридически акт с политическа цел – отсраняване на ярък политически опонент без оглед на последиците, а те са – разрушаване на институциите„, каза тя.  Държавата влиза от криза в криза  заради безхаберието и корумпираността на правителството на Бойко Борисов,  а опитите за запазване на властта се правят с репресии на свободните и икономислещитет – ръгнаха от опозицията, минаха през журналистите и  бизнеса, а сега стигат до най-високото равнище в държавата – президента, се казва в декларацията.

„Ако президентът беше послушен, мълчалив, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир сересета?  Едва ли.  Да оставим на страна, че от записите със СРС се вижда, че той не е нарушил нито един закон в държавата“.

Тези които се страхуват от  репресиите си мълчат,  БСП не е сред тях, заяви още лидерът на левицата.

Премиерът Бойко Борисов забрани на министрите си да коментират  скандала с огласените  СРС.

Съобщението на прокуратурата:С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

 Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията„.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.