Последни новини
Home / Законът / Партията на Мария Капон пусна сигнал до спецпрокуратурата за участие на главния прокурор в ОПГ

Партията на Мария Капон пусна сигнал до спецпрокуратурата за участие на главния прокурор в ОПГ

Defakto.bg
Мария Капон

Единна народна партия (ЕНП),  публикува на сайта си съобщение, че е  сигнализира спецпрокуратурата за изтеклите противозаконно СРС срещу държавния глава Радев.   Според партията е налице организирана престъпна група, включваща наблюдаващия прокурор, главния прокурор и неизвестни лица.

След като получи сигнала Специализираната прокуратура, по закон,  трябва да извърши проверка за наличието на ОПГ с участието на главния прокурор Иван Гешев. 

Новината разпространи най-напред Е- vestnik.  „Де факто“ попита спецпрокуратурата пристигнал ли е оповестеният сигнал,  откъдето обещаха отговор. Но той така и не дойде. 

Сигналът на народната партия визира разпространените  разговори, добити със  СРС,  на шефа на ВВС, президента и други подчинени. Като цитира конституционната защита на съдиите, прокурорите и следователите за решенията им по служба, от ЕНП наблягат на изключението –  „освен ако извършеното е умишлено престъпление“. Визиран е Наказателният кодекс, който е обявил за престъпление  разпространението на информация, добита със СРС не за нуждите на наказателния процес и се  надавят спецпрокуратурата да се отнесе сериозно към сигнала им, инак ще потърсят правата си по друг начин.  

Сред по известните членове на ЕНП са Валентина Василева, председател,   Мария Капон нейн учредител и  арх. Емил Мечикян –  зам.-председатели.

Ето какво пише в сигнала на ЕНП до спецпрокуратурата: 

„Единна народна партия изразява твърдото си убеждение, че страната е дестабилизирана, както от управленска немощ, така и целенасочено от заинтересовани кръгове и лица. Доколкото първото е резултат от волята на народа, то второто може да се предотврати с инструментите на демократичната държава и оторизираните органи.

В този смисъл и във връзка с публикуваните от Прокуратурата записи на държавния глава на Република България, се обръщаме към Специализираната прокуратура със сигнал за наличие на Организирана престъпна група. Според добилите известност факти, тя включва наблюдаващия прокурор, Главния прокурор на България и неизвестни лица.

Според Конституцията – Чл.132(1). При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, ОСВЕН АКО ИЗВЪРШЕНОТО Е УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР.

Цитираме основния закон и посоченото изключение във връзка с възникналите и станали публично известни обстоятелства на 28 януари 2020 г., публикувани от Прокуратурата.

В тази връзка Наказателният кодекс казва:

Чл.145а.(1). Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2). Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3). В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.“

В заключение от ЕНП изразяват надежда, че органите на Специализираната прокуратура ще подходят  отговорно към подадения сигнал.  „В противен случай, като политическа организация, ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин“, предупреждават политиците.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.