Последни новини
Home / Законът / Пламена Цветанова стана зам.-главен прокурор, фаворит за шеф на апелативната спецпрокуратура отиде във ВКП

Пламена Цветанова стана зам.-главен прокурор, фаворит за шеф на апелативната спецпрокуратура отиде във ВКП

Defakto.bg

С пълно единодушие, 10 „за“ кадровиците от Прокурорската колегия избраха доскорошния си член Пламена Цветанова за зам.-главен прокурор. Така тя става третата дама в екипа на Иван Гешев, след като миналата седмица за негови заместнички вече бяха избрани Красимира Филипова, която ще ръководи ВКП, и Десислава Пиронева – тя оглави ВАП.

Пламена Цветанова

Ресорът на Цветанова не бе обявен, твърди се, че поема доскорошните функции на самия Гешев и ще отговаря за спецобвинителите.

Не мина без „няколко думи“ от новия главен прокурор. Той каза: „Познавам колежката Цветанова, щях да кажа от зората на демокрацията, от 90-те години, започнахме в следствието по едно и също време. Изключително добър професионалист, изключителна компетентност и опит. Ще я подкрепя, което едва ли е новина за вас“

Отново единодушно, колегията гласува и три повишения във Върховната касационна прокуратура. Те са по реда на чл. 193, ал. 6 от съдебния закон – при новоосвободени длъжности, те се заемат от участиците в проведен вече конкурс, останали „под чертата“ по реда на класирането, ако балът им е поне 5,00.

Де факто описа специално тези предложения за повишения, защото един от кандидатите за ВКП бе Николай Найденов – фаворит в надпреварата за нов шеф на апелативната спецпрокуратура. Николов е дал изричното си съгласие да стане върховен прокурор, но не се е оттеглил и от конкурса за апелативната спецпрокуратура.

Николай Найденов

Без дебат, единодушно, колегията повиши във ВКП Митко Димитров (прокурор в СГП), Вичо Вичев (обвинител в Софийската апелативна прокуратура) и Николай Найденов (досега зам.-ръководител на апелативната спецпрокуратура и и.ф. шеф). Така, ако бъде избран на началническия пост, Найденов си гарантира връщане във ВКП след ръководния мандат в апелативната спецпрокуратура.

И още едно интересно кадрово решение мина извънредно днес. Досегашният шеф на Военноокръжната прокуратура – София полк. Емил Ангелов бе освободен заради оставка. Кадровиците го преназначиха като редови обвинител във Военноокръжна прокуратура – Пловдив.

Иван Гешев обяви, че мотивите на полк.Ангелов са лични, семейството му живеело в Пловдив и магистратът искал да е при него.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.