Последни новини
Home / Законът / Пламена Цветанова стана зам.-главен прокурор, фаворит за шеф на апелативната спецпрокуратура отиде във ВКП

Пламена Цветанова стана зам.-главен прокурор, фаворит за шеф на апелативната спецпрокуратура отиде във ВКП

Defakto.bg

С пълно единодушие, 10 „за“ кадровиците от Прокурорската колегия избраха доскорошния си член Пламена Цветанова за зам.-главен прокурор. Така тя става третата дама в екипа на Иван Гешев, след като миналата седмица за негови заместнички вече бяха избрани Красимира Филипова, която ще ръководи ВКП, и Десислава Пиронева – тя оглави ВАП.

Пламена Цветанова

Ресорът на Цветанова не бе обявен, твърди се, че поема доскорошните функции на самия Гешев и ще отговаря за спецобвинителите.

Не мина без „няколко думи“ от новия главен прокурор. Той каза: „Познавам колежката Цветанова, щях да кажа от зората на демокрацията, от 90-те години, започнахме в следствието по едно и също време. Изключително добър професионалист, изключителна компетентност и опит. Ще я подкрепя, което едва ли е новина за вас“

Отново единодушно, колегията гласува и три повишения във Върховната касационна прокуратура. Те са по реда на чл. 193, ал. 6 от съдебния закон – при новоосвободени длъжности, те се заемат от участиците в проведен вече конкурс, останали „под чертата“ по реда на класирането, ако балът им е поне 5,00.

Де факто описа специално тези предложения за повишения, защото един от кандидатите за ВКП бе Николай Найденов – фаворит в надпреварата за нов шеф на апелативната спецпрокуратура. Николов е дал изричното си съгласие да стане върховен прокурор, но не се е оттеглил и от конкурса за апелативната спецпрокуратура.

Николай Найденов

Без дебат, единодушно, колегията повиши във ВКП Митко Димитров (прокурор в СГП), Вичо Вичев (обвинител в Софийската апелативна прокуратура) и Николай Найденов (досега зам.-ръководител на апелативната спецпрокуратура и и.ф. шеф). Така, ако бъде избран на началническия пост, Найденов си гарантира връщане във ВКП след ръководния мандат в апелативната спецпрокуратура.

И още едно интересно кадрово решение мина извънредно днес. Досегашният шеф на Военноокръжната прокуратура – София полк. Емил Ангелов бе освободен заради оставка. Кадровиците го преназначиха като редови обвинител във Военноокръжна прокуратура – Пловдив.

Иван Гешев обяви, че мотивите на полк.Ангелов са лични, семейството му живеело в Пловдив и магистратът искал да е при него.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.