Последни новини
Home / Законът / Президентът: Маниерите в прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в Конституцията

Президентът: Маниерите в прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в Конституцията

Defakto.bg

Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения, каза Румен Радев

 „За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“.

Това заяви държавният глава Румен Радев след като главният прокурор Иван Гешев обяви в сряда, че замразява контактите  на прокуратурата с президентството с изключение на официалните. (Може би прокуратурата подсказва, че  повече няма да пуска СРС, извън закона, инак не сме чували Гешев и Радев да започват неформално  деня си на кафe б.р.). Изявлението на президента бе пред журналисти преди срещата му със студенти в Техническия университет в Габрово.

Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“, посочи още Радев.

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост.

От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, коментира още държавният глава Румен Радев.

Мнозинството наблюдатели на отношенията между президенството и  прокуратурата съзират корена на ожесточението срещу  държавния глава в обявените от него консултации за промени в конституцията и прокуратурата.  След като подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, президентът Радев  заяви,  че ще започне дебат за необходимостта от промени в Конституцията, защото  отчетността на главния прокурор приключва с избора му:  „Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широкообществен дебат за промени в Конституцията.

На първата среща на държавния глава и  Правния му съвет с представители на академичната общност  мнозинството от участниците в дискусията определиха  инициативата на държавния глава като навременна и общественозначима. По-късно той получи подкрепа и от неправителствения сектор  и голяма част от юридическата общност. На срещите бе коментиран и  въпроса за  мястото и независимостта на прокуратурата  –  в съдебната или изпълнителната власт или някъде другаде.

Според бившия съдия в Съда по човешките права Здравка Калайджиева,  въпросът не е къде да е мястото на прокуратурата, а дали прокуратурата си знае мястото.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.