Последни новини
Home / Законът / Президентът: Маниерите в прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в Конституцията

Президентът: Маниерите в прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в Конституцията

Defakto.bg

Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения, каза Румен Радев

 „За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“.

Това заяви държавният глава Румен Радев след като главният прокурор Иван Гешев обяви в сряда, че замразява контактите  на прокуратурата с президентството с изключение на официалните. (Може би прокуратурата подсказва, че  повече няма да пуска СРС, извън закона, инак не сме чували Гешев и Радев да започват неформално  деня си на кафe б.р.). Изявлението на президента бе пред журналисти преди срещата му със студенти в Техническия университет в Габрово.

Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“, посочи още Радев.

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост.

От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, коментира още държавният глава Румен Радев.

Мнозинството наблюдатели на отношенията между президенството и  прокуратурата съзират корена на ожесточението срещу  държавния глава в обявените от него консултации за промени в конституцията и прокуратурата.  След като подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, президентът Радев  заяви,  че ще започне дебат за необходимостта от промени в Конституцията, защото  отчетността на главния прокурор приключва с избора му:  „Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широкообществен дебат за промени в Конституцията.

На първата среща на държавния глава и  Правния му съвет с представители на академичната общност  мнозинството от участниците в дискусията определиха  инициативата на държавния глава като навременна и общественозначима. По-късно той получи подкрепа и от неправителствения сектор  и голяма част от юридическата общност. На срещите бе коментиран и  въпроса за  мястото и независимостта на прокуратурата  –  в съдебната или изпълнителната власт или някъде другаде.

Според бившия съдия в Съда по човешките права Здравка Калайджиева,  въпросът не е къде да е мястото на прокуратурата, а дали прокуратурата си знае мястото.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.