Последни новини
Home / Законът / Седем обвинения и европейска заповед за арест за Васил Божков

Седем обвинения и европейска заповед за арест за Васил Божков

Defakto.bg

Иван Гешев обяви, че прокуратурата ще сложи край на „криминалния преход“

Общо 7 обвинения са задочно повдигнати на бизнесмена Васил Божков, той е обявен за общодържавно издирване, издадена е европейска заповед за арест и е даден за международно издирване.

Иван Гешев

Това обяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев след заседанието на ВСС. Новината идва на фона на арести в Комисията по хазарта днес, влизане на полицията в офиси и в жилището на Божков, както и приети на първо четене от парламента поправки, забранили частните лотарии. Васил Божков е собственик на най-голямата, „Национална лотария“.

Самият той обаче коментира по телефона пред ред медии, че наистина не е в страната, но при призоваване за няколко часа може да се върне и не се укрива. „Не знам причината за акцията, не се укривам и никой не ме е издирвал. Имам си много работа, не мога да си оставя бизнеса в чужбина и да седя в България“, обяви Божков пред бТВ.

Иван Гешев пък пред камери и микрофони изброи задочно повдигнатите от спецпрокуратурата обвинения: организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство.  А после каза: „Не съм наблюдаващ прокурор, а главен прокурор, моята работа е да определям целите и стратегиите. Не ми е работа, не че не мога, да следя всяко дело в страната в реално време, отделно нямам разрешение да коментирам подробности от наблюдаващия прокурор“.

Гешев знаеше обаче, че са задържани над 16 човека по Закона за МВР за 24 часа, сред които е и председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев.

Но главният прокурор не знаеше за кой период са твърдяните престъпления, извършени от Васил Божков. Двамата бяха заедно и на една маса при премиера Бойко Борисов не толкова отдавна. „На официална среща бяхме“, ядоса се на тези въпроси днес Иван Гешев.

И после държа следната реч (предизвикала ред асоциации с един друг главен прокурор, Никола Филчев):

Всички издирвани – Арабаджиеви, Баневи, Димитър Желязков, укриващият се Цветан Василев в момента са подсъдими пред българския съд. Убеден съм, че наблюдаващите прокурори, като съберат необходимите доказателства, ако има необходимия набор доказателства, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Това е поредният олигарх, който бяга от България.

Сигурен съм, че ще го приберем.

Прокуратурата не води лични битки (на въпрос за започната от него война с президента – б.р.).

Нямаме притеснения да ангажираме наказателна отговорност за всяко лице, има действащ министър, задържан под стража, което не се е случвало. 

Време е този криминален преход да свърши, половината ми живот мина в него, и прокуратурата го прави. Оттук нататък българските граждани да преценят какво искат – да се оплакват, да коментират или ред и законност в страната. Докато аз съм главен прокурор ПРБ ще направи всичко възможно да свърши работата, която не е свършена в предно време. Прокуратурата казва: Стига, искаме криминалния преход да свърши и виновните да бъдат изправени пред българския съд. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Не преследваме и не мразим богатите, всеки трябва да си спазва задълженията, но те не могат да са за хората с по-малки възможности, а за богатите – не. Нека да си плащат данъците – 559 милиона лева не можеш да дължиш данъци за една година и да казваш, че си репресиран, това е по сто лева към всяка пенсия“.

След тази програмна реч новият главен прокурор се оттегли, питането на репортери: „Защо си избирате медиите и въпросите, на които да отговаряте?!“, увисна без отговор. Удобно – главният прокурор, както видяхме и днес, си определя и темите, които да сведе до знанието на „българските граждани“.  Избегна отговорите на важни въпроси, свързани с подслушаните разговори с президента, които прокуратурата публично разпространи във вторник (28 януари).  Вероятно –  чака аплодисменти. 

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.