Последни новини
Home / Законът / ВСС гласува, но не обяви увеличените заплати на магистратите, неофициално – ръст с 10 % за всички, малко повече за върховните нива

ВСС гласува, но не обяви увеличените заплати на магистратите, неофициално – ръст с 10 % за всички, малко повече за върховните нива

Defakto.bg

Без да обявява размерите, без дебат и обяснения, Пленумът на ВСС гласува днес увеличение на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите, считано от 1 януари. Всички 23 присъстващи кадровици единодушно бяха “за”.

На публичното заседание шефът на бюджетната комисия Боян Магдалинчев каза само, че увеличенията са според “характера и естеството на отговорностите, опита и квалификациите”. Става дума за 20 позиции за магистрати, административни ръководители и техните заместници. Друга официална информация за новите заплати не бе дадена, въпреки отправените неколкократни искания и от Де факто за това.

Преди това Пленумът бе запознат с последните данни за числеността на работещите в системата, към края на 2019 г.

Общата численост е 14 259 човека, от тях магистрати – 4 204, над 9 000 служители. Средната работна заплата в системата е била 2 571 лв., като за магистратите тя е 4 697 лв., 1 625 лв. – за служителите.

В бюджета за тази година бе заложено увеличение с 10 % на заплатите на всички.

Неофициално, според публикация на news.lex.bg, освен това общо увеличение се добавят и 100 лева към основните заплати на върховните нива в съдилищата и прокуратурите – ВКС, ВАС, ВКП и ВАП. Така основните максимални възнаграждения в системата стават 4 968 лева. Към тях се добавят и парите за прослужени години – максимумът е 40 % отгоре, той се получава в горните нива.

На апелативно ниво основната заплата става 4111 лв.. На окръжните нива има разделение, по закон. Така в Софийския градски съд, Административен съд – София-град, специализирания съд и прокуратура основните възнаграждения ще са  3676 лв.. А основните заплати в административните и окръжните съдилища и прокуратури ще са 3398 лв.. На районно ниво в Софийския районен съд и Софийска районна прокуратура те стават 2985 лв., в останалите районни съдилища и прокуратури  – 2681 лв.

От 1 март с 50 лева се увеличават и парите за ранг. Така рангът „ВКС и ВАС“ ще е 400 лв., за „съдия в АС и прокурор в АП“ – 350 лв., а за „съдия в ОС и прокурор в ОП“ – 250 лева.

Отново 100 000 лева за поощрения на магистрати през 2020-а

Както и миналата година, Пленумът на ВСС гласува 100 000 лева за поощрения на магистрати. От тях в Съдийската колегия отиват 52 000 лева, в Прокурорската – 48 000 лева.

Извън тази сума, Съдийската колегия ще използва и останалата неизразходвана сума за награди от 26 784 лв. Прокурорската колегия разпредели своя остатък в края на 2019 г., като гласува няколко групови премии на прокуратури и следствени отдели. Те основно бяха дарени от магистратите.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.