Последни новини
Home / Законът / ВСС пак без главен секретар, служители масово отказват поста, страх ги е от кадровиците

ВСС пак без главен секретар, служители масово отказват поста, страх ги е от кадровиците

Defakto.bg

В този мандат на съвета са напуснали 40 човека от администрацията

Висшият съдебен съвет отново остана без главен секретар. Със заявление от миналата седмица изпълняващият тази длъжност Николай Найденов е поискал разтрогване на трудовия договор по взаимно съгласие, считано от 31 януари.

Това съобщи пред Пленума на ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев. И предложи за и.ф. главен секретар Васил Пеловски, в момента главен експерт в отдела за обществени поръчки на правната дирекция.

Впечатлиха думите на Магдалинчев: “Изключително трудно намерих човек, който да даде съгласие временно да е главен секретар. Причината за това е в нас, хората, на които предложих, изпитваха страх да заемат тази длъжност“.

Първият главен секретар, “заварен” от този състав на ВСС, Димитър Тончев, бе бързо пенсиониран в началото на мандата на кадровиците. После, след конкурс, длъжността бе заета от дългогодишния служител в съвета Силвия Илиева. Но тя изкара като главен секретар само една година и напусна, с оставка.

Още през септември ВСС обяви конкурс за нов главен секретар, но той така и не е финализиран. За последно се разбра, че всички кандидати са “външни” и трябвало да преминат и проверка за висящи наказателни производства спрямо тях.

Първоначално определеният и.ф. главен секретар пък отказа да изпълнява тези функции и от миналата година постът временно бе зает от шефа на правната дирекция Николай Найденов. Сега и той си тръгва.

А Атанаска Дишева доочерта картината с администрацията – около 40 служители са напуснали в този мандат на ВСС.

За предложения и гласуван днес Васил Пеловски Магдалинчев каза, че е в съвета от около година, преди това е бил директор на правната дирекция в спортното министерство. А Найденов си е намерил друга работа.

“Защо служители в съвета изпитват страх да заемат длъжността на главен секретар? Това ще е четвъртият човек, когото ще назначаваме. Не можем да работим без професионална, експертна, лоялна и мотивирана администрация”, категорична бе Атанаска Дишева. И настоя за дебат във ВСС по поставените въпроси, за да се получат ясни отговори. Но дебат нямаше.

Всъщност, проблемите в колективния управленски орган на съдебната власт, откакто ВСС стана постоянно действащ, не само в този състав, са известни и те не са от вчера. Освен крамолите между самите кадровици – някои принципни, но повечето – не, немалка част от членовете на съвета възприемат работата си като на “началници” на администрацията и дават различни, противоречиви, понякога неизпълними, но безпрекословни команди. Това неведнъж са казвали, неофициално, напускащи служители. Като основният натиск е върху главния секретар, отговарящ именно за работата на администрацията.

На края на заседанието си днес Пленумът на ВСС избра нов свой представител в Съвета по партньорство, чиято работа трябва да стартира идния понеделник. На мястото на напусналата Пламена Цветанова (вече зам.-главен прокурор) бе избрана Боряна Димитрова.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.