Последни новини
Home / Законът / ВСС пак без главен секретар, служители масово отказват поста, страх ги е от кадровиците

ВСС пак без главен секретар, служители масово отказват поста, страх ги е от кадровиците

Defakto.bg

В този мандат на съвета са напуснали 40 човека от администрацията

Висшият съдебен съвет отново остана без главен секретар. Със заявление от миналата седмица изпълняващият тази длъжност Николай Найденов е поискал разтрогване на трудовия договор по взаимно съгласие, считано от 31 януари.

Това съобщи пред Пленума на ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев. И предложи за и.ф. главен секретар Васил Пеловски, в момента главен експерт в отдела за обществени поръчки на правната дирекция.

Впечатлиха думите на Магдалинчев: „Изключително трудно намерих човек, който да даде съгласие временно да е главен секретар. Причината за това е в нас, хората, на които предложих, изпитваха страх да заемат тази длъжност„.

Първият главен секретар, „заварен“ от този състав на ВСС, Димитър Тончев, бе бързо пенсиониран в началото на мандата на кадровиците. После, след конкурс, длъжността бе заета от дългогодишния служител в съвета Силвия Илиева. Но тя изкара като главен секретар само една година и напусна, с оставка.

Още през септември ВСС обяви конкурс за нов главен секретар, но той така и не е финализиран. За последно се разбра, че всички кандидати са „външни“ и трябвало да преминат и проверка за висящи наказателни производства спрямо тях.

Първоначално определеният и.ф. главен секретар пък отказа да изпълнява тези функции и от миналата година постът временно бе зает от шефа на правната дирекция Николай Найденов. Сега и той си тръгва.

А Атанаска Дишева доочерта картината с администрацията – около 40 служители са напуснали в този мандат на ВСС.

За предложения и гласуван днес Васил Пеловски Магдалинчев каза, че е в съвета от около година, преди това е бил директор на правната дирекция в спортното министерство. А Найденов си е намерил друга работа.

„Защо служители в съвета изпитват страх да заемат длъжността на главен секретар? Това ще е четвъртият човек, когото ще назначаваме. Не можем да работим без професионална, експертна, лоялна и мотивирана администрация“, категорична бе Атанаска Дишева. И настоя за дебат във ВСС по поставените въпроси, за да се получат ясни отговори. Но дебат нямаше.

Всъщност, проблемите в колективния управленски орган на съдебната власт, откакто ВСС стана постоянно действащ, не само в този състав, са известни и те не са от вчера. Освен крамолите между самите кадровици – някои принципни, но повечето – не, немалка част от членовете на съвета възприемат работата си като на „началници“ на администрацията и дават различни, противоречиви, понякога неизпълними, но безпрекословни команди. Това неведнъж са казвали, неофициално, напускащи служители. Като основният натиск е върху главния секретар, отговарящ именно за работата на администрацията.

На края на заседанието си днес Пленумът на ВСС избра нов свой представител в Съвета по партньорство, чиято работа трябва да стартира идния понеделник. На мястото на напусналата Пламена Цветанова (вече зам.-главен прокурор) бе избрана Боряна Димитрова.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.