Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ и ДПС ратифицираха СЕТА на първо четене

ГЕРБ и ДПС ратифицираха СЕТА на първо четене

Defakto.bg

Парламентът ратифицира   Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, известно като  СЕТА .

„За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване.

Споразумението бе подкрепено от  ГЕРБ и  ДПС.  От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“  против“, а от „Воля“ се въздържаха.

Масови протести в цяла Европа съпътстваха подписването на 30 октомври 2016 г.  споразумението между ЕС и Канада – СЕТА. Противниците на споразумението се опасяват, че то ще се отрази негативно на стандартите и регулациите на ЕС за опазване на околната среда, здравето на хората и правата на работниците, докато печеливши ще бъдат най-вече мултинационалните корпорации. Докато Франция и Германия продължават да не бързат, българското правителство внесе за ратификация в парламента всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада.

В мотивите на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми.  Вносителите казва също, че  то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.  Споразумението предвижда опростяване на митническите правила и процедури, сред които се улеснява износа в Канада. Но то е критикувано,  че насърчава глобализацията за сметка на местните интереси. 

Временно част от  споразумението прилага от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите-членки на ЕС.  Тези разпоредби ще влязат в сила именно след ратифицирането му от Народното събрание.

  Сред най- оспорваните от тях е създаването на  наднационален съд, пред който чужди инвеститори имат право да съдят държавите, дори  когато корпорациите преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбите им, без значение дали въпросните промени целят защита на живота, здравето и благосъстоянието на гражданите.

От “БСП за България”, “Обединени патриоти” и “Атака” се обявиха “против” ратификацията на споразумението.

Петър Кънев от “БСП за България” посочи, че Германия и Франция вече четири години не са ратифицирали споразумението. Дайте да изчакаме, къде бързаме, попита той и призова за отлагане на ратификацията.

От „Обединени патриоти“  призоваха второто четене на споразумението да бъде преодоляно с обществена активност, защото последиците за България ще са неблагоприятни.

„Днес ние създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора“, каза Искрен Веселинов.

В отрицателен вот след гласуването Филип Попов от БСП призова: „Ние многократно сме изразявали своите опасения, защото националният интерес на България не е защитен по никакъв начин, а за нас той е приоритет. Ето защо аз призовавам, когато се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо, нека да не го подкрепят и на второ“.

Според  Красимир Богданов от ВМРО, се откриват  възможности за засилване на вноса на ГМО (генно модифицирани) продукти. И към момента канадски фирми отправят към европейските страни запитвания относно промяна в законите, забраняващи вноса на определени видове такива суровини и продукти“.

Председателят на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова защити споразумението.  Според нея,  то  ще увеличи ролята на България в глобален план, защото СЕТА създава икономически възможности с минимален риск за националния интерес.

През април 2016 г., далеч преди подписването на договора, националната канадска асоциация „Соя Канада“, която, както подсказва името й, работи в интерес на производителите на соя, изпрати отворено писмо до Европейската комисия. В него канадските производители държат сметка на Европейската комисия, че към онзи момент все още не е разрешила вноса на три разновидности ГМО соя на европейския пазар.  Както казват канадците, това е договорено в рамките на СЕТА, напомни реалността Ваня Григорова, експерт  на КТ “Подкрепа”. В   хилядите страници на СЕТА правата на работещите изобщо не са защитени, категорична е тя.

Конфедерация на труда „Подкрепа“ призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България, и като цяло е в ущърб на работниците, съобщи БНР. Излизането на Великобритания от ЕС е причина за задължително отваряне на дискусии по СЕТА, тъй като се променят прогнозите, направени в хода на преговорите, посочват още от КТ „Подкрепа“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.