Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ и ДПС ратифицираха СЕТА на първо четене

ГЕРБ и ДПС ратифицираха СЕТА на първо четене

Defakto.bg

Парламентът ратифицира   Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, известно като  СЕТА .

„За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване.

Споразумението бе подкрепено от  ГЕРБ и  ДПС.  От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“  против“, а от „Воля“ се въздържаха.

Масови протести в цяла Европа съпътстваха подписването на 30 октомври 2016 г.  споразумението между ЕС и Канада – СЕТА. Противниците на споразумението се опасяват, че то ще се отрази негативно на стандартите и регулациите на ЕС за опазване на околната среда, здравето на хората и правата на работниците, докато печеливши ще бъдат най-вече мултинационалните корпорации. Докато Франция и Германия продължават да не бързат, българското правителство внесе за ратификация в парламента всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада.

В мотивите на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми.  Вносителите казва също, че  то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.  Споразумението предвижда опростяване на митническите правила и процедури, сред които се улеснява износа в Канада. Но то е критикувано,  че насърчава глобализацията за сметка на местните интереси. 

Временно част от  споразумението прилага от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите-членки на ЕС.  Тези разпоредби ще влязат в сила именно след ратифицирането му от Народното събрание.

  Сред най- оспорваните от тях е създаването на  наднационален съд, пред който чужди инвеститори имат право да съдят държавите, дори  когато корпорациите преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбите им, без значение дали въпросните промени целят защита на живота, здравето и благосъстоянието на гражданите.

От “БСП за България”, “Обединени патриоти” и “Атака” се обявиха “против” ратификацията на споразумението.

Петър Кънев от “БСП за България” посочи, че Германия и Франция вече четири години не са ратифицирали споразумението. Дайте да изчакаме, къде бързаме, попита той и призова за отлагане на ратификацията.

От „Обединени патриоти“  призоваха второто четене на споразумението да бъде преодоляно с обществена активност, защото последиците за България ще са неблагоприятни.

„Днес ние създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора“, каза Искрен Веселинов.

В отрицателен вот след гласуването Филип Попов от БСП призова: „Ние многократно сме изразявали своите опасения, защото националният интерес на България не е защитен по никакъв начин, а за нас той е приоритет. Ето защо аз призовавам, когато се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо, нека да не го подкрепят и на второ“.

Според  Красимир Богданов от ВМРО, се откриват  възможности за засилване на вноса на ГМО (генно модифицирани) продукти. И към момента канадски фирми отправят към европейските страни запитвания относно промяна в законите, забраняващи вноса на определени видове такива суровини и продукти“.

Председателят на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова защити споразумението.  Според нея,  то  ще увеличи ролята на България в глобален план, защото СЕТА създава икономически възможности с минимален риск за националния интерес.

През април 2016 г., далеч преди подписването на договора, националната канадска асоциация „Соя Канада“, която, както подсказва името й, работи в интерес на производителите на соя, изпрати отворено писмо до Европейската комисия. В него канадските производители държат сметка на Европейската комисия, че към онзи момент все още не е разрешила вноса на три разновидности ГМО соя на европейския пазар.  Както казват канадците, това е договорено в рамките на СЕТА, напомни реалността Ваня Григорова, експерт  на КТ “Подкрепа”. В   хилядите страници на СЕТА правата на работещите изобщо не са защитени, категорична е тя.

Конфедерация на труда „Подкрепа“ призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България, и като цяло е в ущърб на работниците, съобщи БНР. Излизането на Великобритания от ЕС е причина за задължително отваряне на дискусии по СЕТА, тъй като се променят прогнозите, направени в хода на преговорите, посочват още от КТ „Подкрепа“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Започва делото за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков

В Софийски градски съд тръгва делото за катастрофата, причинена от 22-годишният Кристиан Николов, при която …

Прокуратурата ще си сътрудничи с Олаф по дела за измами и корупция в ЕС

Прокуратурата сключи споразумение за сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите (OLAF), съобщи държавното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.