Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Проданов откри кръгла маса за условното предсрочно освобождаване

Зам.министър Проданов откри кръгла маса за условното предсрочно освобождаване

Defakto.bg

 Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри днес кръгла маса на тема „Анализ в материално-правен и процесуален аспект на институтите на условно предсрочно освобождаване, пробационните мерки по чл. 67 и чл. 70 ал. 6 от НК и замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“. На събитието се представиха резултатите от проведеното приложно изследване по темата, изготвено от съдиите Лада Паунова и Даниела Атанасова от Върховния касационен съд, Росица Тончева от Апелативен съд-Варна, прокурора от Върховна касационна прокуратура Пламен Пачев и д-р Валентина Караганова, програмен координатор на Националния институт на правосъдието.

„Предприетите в глобален мащаб промени в санкционната политика намират решение в утвърждаване на подхода „Затворът да се прилага като последна възможност“. Това се явява предпоставка за разширяване приложното поле на мерките без лишаване от свобода, каквито са пробационните“, казва при откриването в НИП Николай Проданов. Той допълни, че в този контекст големият пакет законодателни изменения от 2017 година е преосмислил редица наказателно-изпълнителни институти, сред които условното предсрочно освобождаване, замяната на наказанието доживотен затвор с „лишаване от свобода“, очертал е нови нормативни изисквания пред пробационните мерки в изпитателни срокове и е дал възможност за използване на електронно наблюдение.

В обсъждането участваха началници на затвори, представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, магистрати, посочва правосъдното министерство.

About De Fakto

Проверете също

16 въпроса към единствения кандидат за съдебния съвет, включително за служебния мандат в НИП

Общо 16 въпроса са поставени дотук към единствения кандидат за член на ВСС от квотата …

В крайна сметка: Обявен е само конкурс за преместване в районните прокуратури

Прокурорската колегия на ВСС излезе с уточнения за обявените вчера от нея конкурси. Поводът са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.