Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Проданов откри кръгла маса за условното предсрочно освобождаване

Зам.министър Проданов откри кръгла маса за условното предсрочно освобождаване

Defakto.bg

 Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри днес кръгла маса на тема „Анализ в материално-правен и процесуален аспект на институтите на условно предсрочно освобождаване, пробационните мерки по чл. 67 и чл. 70 ал. 6 от НК и замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“. На събитието се представиха резултатите от проведеното приложно изследване по темата, изготвено от съдиите Лада Паунова и Даниела Атанасова от Върховния касационен съд, Росица Тончева от Апелативен съд-Варна, прокурора от Върховна касационна прокуратура Пламен Пачев и д-р Валентина Караганова, програмен координатор на Националния институт на правосъдието.

„Предприетите в глобален мащаб промени в санкционната политика намират решение в утвърждаване на подхода „Затворът да се прилага като последна възможност“. Това се явява предпоставка за разширяване приложното поле на мерките без лишаване от свобода, каквито са пробационните“, казва при откриването в НИП Николай Проданов. Той допълни, че в този контекст големият пакет законодателни изменения от 2017 година е преосмислил редица наказателно-изпълнителни институти, сред които условното предсрочно освобождаване, замяната на наказанието доживотен затвор с „лишаване от свобода“, очертал е нови нормативни изисквания пред пробационните мерки в изпитателни срокове и е дал възможност за използване на електронно наблюдение.

В обсъждането участваха началници на затвори, представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, магистрати, посочва правосъдното министерство.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.