Последни новини
Home / Законът / Манолова: Наредба 18 е инструмент за рекет върху малкия бизнес

Манолова: Наредба 18 е инструмент за рекет върху малкия бизнес

Defakto.bg

 

Наредба 18 е инструмент за рекет върху малкия бизнес. Продължават да мачкат онези, които създават най-много работни места в България. Не е нормално, да се налага хората да излязат на улицата, за да ги чуе властта и да променят нескопосаните си наредби.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова вчера пред журналисти по време на протеста на малкия и среден бизнес срещу Наредба 18.  Наредбата беше оттеглена от министъра на финансите Владислав Горанов, но въпреки това  протестите се състояха.

Хотелиери, ресторантьори и представители на малкия и средния бизнес блокираха за няколко часа движението в центъра на София вчера. Наредбата на финансовото министерство за онлайн отчитането на касовите апарати  трябваше да влезе в сила от 31 януари, след като преди това четири пъти разпоредбата беше отлагана.

„Хората от бизнеса от цялата страна, които  са дошли на протест и с които разговарях, се борят срещу административния натиск и рекет, който институциите осъществяват. Вместо властта да уважава малкия и средния бизнес като създател на работни места, бизнесът е подложен на рекет“, добави Манолова.

„Подкрепям протеста, защото с Наредба 18 средният и дребният бизнес са рекетирани. Не е нормално едва когато хората излязат на улицата, властта да ги чува и да променя наредбите. Хората са абсолютно прави да протестират“, каза още тя.

С отлагането на наредбата не се решава проблемът с условията за работа на предприемачите и личните лекари и бизнес средата у нас, заяви Манолова.

„След няколко месеца ситуацията ще е същата. Крайно време е властта да започне да уважава тези, които създават работни места и да спре да създава документи, без да ги съгласува с хората, за които се отнасят“, заяви Манолова.

Според нея протестиращите са „прави да искат свободна пазарна среда, а не административен рекет“.

„С наредби като Наредба 18 се създават предпоставки избирателно да бъдат мачкани едни или други представители на бизнеса. Това не са правила, които създават възможност на хората да развиват бизнес“, заяви още председателят на „Изправи се.БГ“ и напомни, че наредбата е била съгласувана само с четирите големи работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, но не и с представителите на малкия бизнес, които са най-силно засегнати.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.